Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Milanović se mora pomiriti s Jakovčićem

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2013. u 13:23 2013-04-19T13:23:31+02:00

Paktom s Jakovčićem, naime, Milanović bi pokazao da je SDP još uvijek poželjna stranka s koalicijskim potencijalom. No važnije je što bi Milanović time dokazao da ipak nije od one sorte koja će tvrdoglavo ustrajati na svojim odlukama, koliko god one bile pogrešne

Cijeli Milanovićev svijet urušio se preko noći. Čovjek na najmoćnijem političkom položaju u državi – koji uopće ne pokušava sakriti kako u toj moći uživa bez ikakvih ograda – odjednom je postao glavni krivac ne samo za izborni debakl svoje stranke, nego i za sve što je u vladajućoj koaliciji krenulo krivo.

Netko je ovih dana primijetio, što možda i nije daleko od istine, kako su Milanović i Karamarko samo u jednom danu zamijenili uloge. Sada je Milanović onaj koji je suočen s padom popularnosti, nezadovoljstvom unutar stranke i naglim gubitkom vjerodostojnosti. 

Svakako je trebalo puno diletantizma i nespretnosti što se vladajuća koalicija olako dovela u situaciju da joj HDZ drži lekcije, stranka ogrezla u korupciji i opravdano pribijena na stup srama.

No javnost se danas masovno zabavlja Milanovićem i njegovim tragikomičnim ispadima, kojima je postavio crveni tepih za Karamarkov veliki »comeback«, dok nas ovaj lažno uvjerava kako je njegova stranka prošla svoju katarzu i kako je spremna za vlast. 

I sada je Milanović u vremenskom tjesnacu. Novi izbori su za mjesec dana. Hitno mora nešto poduzeti kako bi zaustavio nastavak urušavanja vlastite stranke na skorim lokalnim izborima.

Izlaz iz sadašnje situacije postoji, no da bi pronašao put koji k njemu vodi, Milanović se najprije mora hladno i trezveno suočiti s vlastitim pogreškama. A to dosad nije bila njegova vrlina, niti vrlina njegove koalicije. 

Milanović uopće nije spreman priznati kako je odluka o odvajanju europskih i lokalnih izbora bila pogrešna, a tvrdi da bi ponovno na isti način napao radikalnu Ružu Tomašić, premda ju je upravo on – potpuno nezasluženo – promovirao u hrvatsku Sarah Palin.

Problem s nijekanjem stvarnosti ima i njegova glavna koalicijska partnerica Vesna Pusić, koja će izborni poraz u izbornoj noći opravdavati činjenicom da svaka vlada koja »provodi reforme« gubi izbore i da je posao koji radi ova vlada je »prvoklasan«, premda je riječ o vladi koja, kada je riječ o glavnim reformama, nije zaorala ni prvu brazdu. 

I da, Milanović će morati prihvatiti činjenicu da je gadno pogriješio s odbacivanjem Ivana Jakovčića! Ako se pomiri s Jakovčićem, koji mu već danima, bez ikakva uspjeha, šalje ruku pomirnicu, Milanović bi doslovce preko noći olakšao svoj položaj i osigurao političku budućnost, ne samo zato što bi time spriječio vjerojatni gubitak Istre na skorim izborima. 

Paktom s Jakovčićem, naime, Milanović bi pokazao da je SDP još uvijek poželjna stranka s koalicijskim potencijalom. No važnije je što bi Milanović time dokazao da ipak nije od one sorte koja će tvrdoglavo ustrajati na svojim odlukama, koliko god one bile pogrešne.

Milanović je 2007. izgubio svoje prve parlamentarne izbore na čelu SDP-a jer je tvrdoglavo odbijao koaliciju s HNS-om, ustrajavši na samostalnom izlasku na izbore, premda bi mu koalicija donijela glatku pobjedu nad Sanaderovim HDZ-om. No Milanović je izvukao pouku iz poraza 2007. i na prošlim je izborima okupio pobjedničku koaliciju, s HNS-om. 

No već nakon godinu dana, zahvaljujući njegovim pogrešnim procjenama, koalicija se počinje osipati. Milanović je sve usamljeniji, dok Karamarko pobjeđuje s njegovom taktikom koalicijskog okupljanja. I sada Milanović ponovno mora pokazati širinu: ne samo da je spreman priznati vlastite pogreške, nego i da je iz njih spreman izvući pouku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu