Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
22. studenoga 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

kolumna (Kontra)revolucija

Foto: AP
Foto: AP
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2011. u 17:26 2011-02-14T17:26:37+01:00

Egipatski generali – jedini istinski pobjednici ustanka u Egiptu – ukrali su revoluciju egipatskom narodu. A pobjedom vojske u Egiptu ponovno pobjeđuju Amerikanci

Ima li brutalnije potvrde potpune irelevantnosti Europske unije od činjenice da se revolucije na Mediteranu – najprije u Tunisu, pa u Egiptu, a sada i u Alžiru i Jemenu – odvijaju bez ikakva značajnijeg utjecaja EU? Po odlasku egipatskog diktatora u njegovu luksuznu rezidenciju u Sharm el-Sheiku, europska visoka vanjskopolitička predstavnica EU Catherine Ashton obećala je novoj egipatskoj vladi svu pomoć u tranzicijskom periodu, jer EU ima »puno znanja i iskustva u izgradnji demokracije«. No kada je barunica Ashton ovaj tjedan željela posjetiti Egipat, iz Kaira su joj poručili da bolje ne dolazi. Dakako da ovdje nije riječ samo o porazu Ashtonove – kako neki u EU brzopleto žele prikazati, premda njezinim radom više nitko ne krije razočarenje – već o porazu cijele Unije, koja u povijesnom trenutku ponovno nije uspjela progovoriti uvjerljivo i jedinstveno. 

No, u jednome Ashtonova sigurno ima pravo: Europa ima golemo iskustvo u izgradnji demokracije. Premda danas tigar od papira, Europa u prošlosti nije uvijek bila ovako nemoćna. 

Europa se tada koristila iskustvom što su ga Amerikanci u Europi primijenili poslije Drugog svjetskog rata. Štiteći svoja ratna postignuća, SAD je pomogao obnovu razorene Europe programom kojeg poznajemo pod nazivom Marshallov plan. Amerika je Marshallovim planom ostvarila i važan politički cilj, jer je osim obnove porušenog europskog gospodarstva zaustavila širenje autoritarnog sovjetskog sustava i promovirala demokraciju na Starom kontinentu. 

No, kada je planuo arapski svijet, Zapad je zaboravio da »historiju ponekad treba malo pogurati«, kako je to rekao Lenjin, profesionalni revolucionar. I egipatsku revoluciju trebalo je pogurati, no Zapad je povlačio kočnicu sve dok nije bio siguran da će vlast pasti u »sigurne« ruke. Egipatski generali – jedini istinski pobjednici ustanka u Egiptu – ukrali su revoluciju egipatskom narodu. A pobjedom vojske u Egiptu ponovno pobjeđuju Amerikanci: Washington je izdašnom pomoći egipatskoj vojsci (50 milijardi dolara u posljednjih 30 godina), kupio i poslušnost generala. Nekoliko stotina američkih vojnih savjetnika u Egiptu kontrolira trošenje tog novca, ali i drži pod izravnim nadzorom snagu koja je preuzela vlast u Egiptu. 

Generali su oduzeli revoluciju onima koji su jedini zaslužni za Mubarakovo rušenje: internetskoj generaciji, »stranci Facebooka i Twittera«, sekularnoj i obrazovanoj, koja više ne želi živjeti u Mubarakovoj diktaturi. 

S kairskog Trga Tahrir, epicentra revolucije, stigao je zahtjev za demokracijom, slobodom i socijalnom pravdom – za sve, bez ikakve razlike – ali bez naglašenog vjerskog osjećaja, bez Alaha i džihada. No, u zapadnoj propagandnoj mašineriji egipatski borci za slobodu postali su radikalni islamisti, džihadisti, fanatici i prikriveni bombaši samoubojice. Muslimanska braća – zabranjena opozicijska islamistička skupina koja je jedina preživjela Mubarakovu strahovladu i koja se davno odrekla nasilja – iako nije imala aktivniju ulogu u prosvjedima, prošla je jednako loše. Po istoj matrici raspirivanja straha od »radikalizacije« i »islamista« (sjetimo se samo Bushevog, a danas Obaminog rata protiv terorizma), Muslimansko je bratstvo preko noći postalo ispostavom Al Kaide koja će preuzeti vlast i Egipat pretvoriti u šerijatsku državu. 

Ta nije li upravo to ono što je stalno tvrdio i sam Mubarak kada je puna tri desetljeća širio strah od demokracije, uvjeravajući da bi demokracija Egiptu donijela samo nestabilnost, nesigurnost i, naposljetku, pobjedu islamista? Drugim riječima, da islam i demokracija ne idu zajedno. Na toj laži i ideološkoj obmani počiva Pax Americana i tobožnja »stabilnost« cijelog Bliskog istoka, jedan geopolitički poredak koji se danas urušava pred našim očima. Jer ako je to istina, da demokracija i islam ne mogu zajedno, što onda Amerikanci, a s njima i Hrvati, danas rade u Afganistanu?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.