Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Karamarkov popravni ispit

Davor Stier i Tomislav Karamarko / Foto Nenad Reberšak
Davor Stier i Tomislav Karamarko / Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2012. u 11:32 2012-09-21T11:32:28+02:00

Milanovićevo naknadno prosvjetljenje zato je dobra vijest za HDZ. Tomislav Karamarko i njegova hadezeovska četa sada će dobiti još jednu – doduše posljednju – priliku za časni izlaz iz prijetvorne i nevjerodostojne političke kloake u kojoj grcaju; kloake koju je čak i jedna Hrvatska, srećom, nadrasla.

Bolje je priznati pogrešku i stvar pokušati vratiti na ispravan put, nego tvrdoglavo ustrajati na vlastitim iluzijama i povodljivom samozavaravanju, iako takav izbor nikad nije lagan i bez rizika. Čak i u politici! Evo bivši slovenski premijer Borut Pahor koji se natječe za položaj predsjednika države upravo je sablaznio vlastite političke suputnike nesvakidašnjim priznanjem kako je njegova vlada pogrešno dijagnosticirala ključni problem u državi, podcijenivši katastrofalno stanje u bankama. No za razliku od Pahora koji je svoje priznanje pogreške izrekao dugo po odlasku s funkcije, priznanje Zorana Milanovića da je pogriješio kada je predložio da se sporazum Tuđman–Izetbegović ratificira dvotrećinskom većinom stiže usred mandata, samo tri dana nakon što je pogreška napravljena. 

   Slučajno ili ne, između pogreške i njezinog priznanja Milanović je bio na važnom sastanku u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Tko god da ga je savjetovao, Milanović je ovog puta postupio ispravno i europski odgovorno. Čak i ako je točno da Bruxelles nije od Hrvatske tražio da prije ulaska u EU riješi problem tisuću kilometara duge granice s BiH, ratifikacijom sporazuma s BiH Hrvatska sama, bez pomoći izvana, rješava jedan regionalni prijepor, što je potvrda političke zrelosti i hrabrosti. Iako ratifikacija sporazuma o granici nema izravne veze s budućim Pelješkim mostom i koridorom kroz Neum, i na taj problem valja gledati u ukupnosti odnosa s BiH. 

  Da je za ratifikaciju sporazuma što ga je Franjo Tuđman 1999. potpisao s Alijom Izetbegovićem potrebna obična, a ne kvalificirana većina, Milanović nije trebao izvlačiti druge argumente od onih što su ih povukli sami hadezeovci kada su prije nekoliko godina isti sporazum poslali na ratifikaciju običnom većinom, ali i kada su uz istu ustavnu većinu predlagali ratifikaciju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. 

   Točno je da je kasnije arbitražni sporazum dobio konsenzualnu potporu, no ona nije bila uvjet za ratifikaciju! Tadašnja opozicija na čelu s današnjim premijerom imala je brojne i posve opravdane dvojbe oko tog sporazuma, no na koncu je i Milanović odlučio staviti točku na prijepor koji je 20 godina hranio nacionaliste na jednoj i drugoj strani granice. Ako je tada Vladimir Šeks obrazlagao kako nije riječ o promjeni granice, nego tek o njezinu utvrđivanju, kako je moguće da Šeksova stranka istu logiku ne prihvaća kod ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović, iako njegova teza o potvrđivanju granice puno točnije opisuje sporazum s BiH nego arbitražni sporazum? 

  Isti kopernikanski obrat što je obuzeo Šeksa zarazio je i jednog Gordana Jandrokovića, koji danas grlato proziva Milanovića što ne sluša što mu govore naši stručnjaci Rudolf, Ibler i ostali, premda je Rudolfa i sam otkantao kad se odlučivalo o arbitražnom sporazumu. Ista amnezija zahvatila je i Davora Stiera, koji je također s Jandrokovićem prije dvije godine podržavao sporazum, a danas ga smatra politički štetnim. Milanovićevo naknadno prosvjetljenje zato je dobra vijest za HDZ. Tomislav Karamarko i njegova hadezeovska četa sada će dobiti još jednu – doduše posljednju – priliku za časni izlaz iz prijetvorne i nevjerodostojne političke kloake u kojoj grcaju; kloake koju je čak i jedna Hrvatska, srećom, nadrasla.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.