Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Kako je predsjednik Bundestaga postao vojnik HDZ-a

Foto  Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2012. u 13:05 2012-10-19T13:05:14+02:00

Neki utjecajni europski akteri još uvijek smatraju kako ulazak Hrvatske i Srbije u EU ne smije biti previše vremenski udaljen, jer bi veliki vremenski raskorak mogao dovesti do destabilizacije cijele regije. Krije li se možda u toj politici, u kombinaciji s unutrašnjim tenzijama unutar EU, kao i produbljivanju krize u Hrvatskoj i tipičnoj hrvatskoj ležernosti u ispunjavanju preuzetih obveza, i moguće objašnjenje najave odgode hrvatskog ulaska u EU?

Već i same najave moguće odgode ulaska Hrvatske u EU čine se dovoljno šokantnima i razočaravajućima, no ako te najave promotrimo u kontekstu recentnog zaokreta ukupne politike Bruxellesa prema zapadnobalkanskoj crnoj rupi, stvar može poprimiti dramatične razmjere. 

   Europski »zamor od proširenja« ovih je dana dobio konkretne obrise. Šest europskih zemalja, a među njima i dvije glavne europske sile (Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg, Njemačka i Nizozemska), zatražile su ukidanje bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana. Riječ je o dalekosežnoj, zapravo strateškoj odluci, budući da je ukidanje viza i mogućnost slobodnog putovanja u Europu građanima balkanskih zemalja zadnje tri godine predstavlja jedinu konkretnu dobrobit koju su imali od Europske unije. Bio je to i simboličan početak stvarnog širenja Unije na Balkan, kao što bi ponovno uvođenje viza vjerojatno predstavljalo njegov kraj. 

   Dosadašnja pragmatična europska politika prema balkanskim zemljama, koja je svakoj zemlji jamčila europsku perspektivu, i to u skladu s njezinim individualnim postignućima – a koju su čelnici EU utvrdili u Solunu 2003. godine – postaje žrtvom gospodarske krize. Europski lideri bave se spašavanjem eura, dakle sami sobom, dok politika proširenja i primanje novih članica imaju sve manju potporu među građanima EU. 

  Dok Europi prijeti raspad, Bruxelles polako odustaje od Balkana, i to točno – koje li jezovite simbolike – na stotu obljetnicu Balkanskih ratova! 

   Gubitak europske perspektive, u zlosretnoj kombinaciji s povratkom na vlast odgovornih za militantni nacionalizam i ratove devedesetih, u Srbiji već daje prve plodove. Posljednja istraživanja javnog mnijenja kazuju kako je onih koji podupiru ulazak Srbije u EU sve manje. 

   Neki utjecajni europski akteri još uvijek smatraju kako ulazak Hrvatske i Srbije u EU ne smije biti previše vremenski udaljen, jer bi veliki vremenski raskorak mogao dovesti do destabilizacije cijele regije. Zapravo, riječ je o svojevrsnom nastavku neformalnih, ali itekako prodornih nastojanja što su svojedobno zagovarali ulazak balkanskih zemalja u Uniju – među njima, dakako, i Hrvatske – u »zapadnobalkanskom paketu«. Krije li se možda u toj politici, u kombinaciji s unutrašnjim tenzijama unutar EU, kao i produbljivanju krize u Hrvatskoj i tipičnoj hrvatskoj ležernosti u ispunjavanju preuzetih obveza, i moguće objašnjenje najave odgode hrvatskog ulaska u EU? Hoće li Hrvatska nesretnim spletom okolnosti ponovno biti primorana dijeliti sudbinu ostatka turbulentne regije? 

  Tim se pitanjima, međutim, aktualna garnitura u Banskim dvorima, ne bavi. Zoran Milanović zadovoljio se prozaičnijim objašnjenjem: krivca za novonastalu situaciju pronašao je u – opoziciji!?! U tuđmanovskoj maniri Milanović je napao HDZ, dok su njegovi ljudi optužili Davora Stiera za specijalni rat protiv vlade. Posrijedi je udbaška, špiclovska logika, slično kao i u nedavnom skandaloznom i sramotnom napadu Milanovićeva ministra Miranda Mrsića na sindikalce, kada ih je optužio za urotu protiv vlade samo zato što rade svoj posao. 

   Ovime je Milanović zapravo najviše uvrijedio njemačku eurozastupnicu Doris Pack i predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta, pretvarivši ih u puke vojnike partije i poslušnike HDZ-a. Nedostojno vlade Zorana Milanovića!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.