Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Žalac i Plenković

kolumna KOMENTAR DENISA ROMCA Sramotan politički igrokaz

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 14:11 2019-03-12T14:11:08+01:00

U policiji su bili vrlo škrti i kada je riječ o brzini kojom je ministrica vozila i je li brzinu prilagodila okolnostima na cesti. Štoviše, policija šturo navodi da je dijete cestu prelazilo izvan pješačkog prijelaza, prešućujući da u cijeloj ulici nema obilježenog pješačkog prijelaza, čime se odgovornost za nesreću očito pokušava svaliti isključivo na dijete.

Ministrica Žalac i premijer Plenković izveli su jučer sramotan politički igrokaz koji svjedoči o zastrašujućem podcjenjivanju javnosti, urušavanju temeljnih demokratskih standarda ionako kompromitiranog instituta političke odgovornosti u HDZ-ovoj Hrvatskoj. Nakon dvodnevne šutnje, ministrica Žalac ponudila je samo svoje suze i žaljenje, iako je u subotu, bez važeće vozačke dozvole, sjela u auto i udarila dijete koje je završilo s dvostrukim prijelomom potkoljenice. Uvjerava i da može nastaviti obavljati ministarsku dužnost, ali »kad se malo smiri«. Nije mogla objasniti zašto nije odmah podnijela neopozivu ostavku. Jasno je i zašto – neopoziva ostavka bila bi jedina normalna i odgovorna reakcija nakon nesreće do koje je došlo nakon što je sjela u automobil bez vozačke dozvole. Žalac tvrdi da je ostavku premijeru ponudila još u subotu, premda su tada iz Vlade decidirano poručili da ministrica »ostavku nije podnijela« niti se »to od nje očekuje«.

U završnici ovog igrokaza premijer Plenković odbija ponuđenu ostavku, poručivši kako je vožnja bez važeće vozačke dozvole samo »prekršaj« i »formalni propust«, a ne razlog za napuštanje vlade. Nije mu problem to što ministrica dvije i pol godine krši zakon, doduše, samo vikendima. Plenković je tako na sebe preuzeo političku odgovornost za ostanak kompromitirane ministrice na funkciji, iako u uređenim demokracijama ministri odlaze i za daleko manje propuste.

Iako je prisegnula da će savjesno i časno obnašati dužnost i poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, ministrica je pokazala kako to funkcionira u HDZ-ovoj Hrvatskoj. Pritom uživa zaštitu premijera, koji očito ne shvaća da zadaća odgovornog premijera nije zaštita ministara od njihove neodgovornosti i kršenja zakona. Ministrica dvije i pol godine vozi bez vozačke, pri čemu moramo imati na umu da se njezina odgovornost u ovom slučaju ne svodi samo na taj »formalni propust«, nego i na njezino sudjelovanje u prometnoj nesreći u kojoj je stradalo dijete, za što joj prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ovdje moramo ukazati i na krajnje nevjerodostojno ponašanje policije. Podatak o tome kada je istekla vozačka dozvola novinari, unatoč zahtjevima, nisu dobili od policije. U policiji su bili vrlo škrti i kada je riječ o brzini kojom je ministrica vozila i je li brzinu prilagodila okolnostima na cesti. Štoviše, policija šturo navodi da je dijete cestu prelazilo izvan pješačkog prijelaza, prešućujući da u cijeloj ulici nema obilježenog pješačkog prijelaza, čime se odgovornost za nesreću očito pokušava svaliti isključivo na dijete.

Zato se nameće zaključak da je policija u ovom slučaju sudjelovala u selekcioniranju i prikrivanju činjenica, i to samo nekoliko dana nakon što je slučaj novinarke Đurđice Klancir pokazao da HDZ-ovi moćnici koriste represivni aparat za zastrašivanje novinara. Tim je povodom Sindikat policijskih službenika zatražio ostavku glavnog policijskog ravnatelja, tvrdeći kako je riječ o »evidentnoj zloupotrebi policije u političke svrhe«. Takvo dramatično upozorenje policijskih profesionalaca u svakoj bi demokratskoj državi zazvonilo na uzbunu, no u HDZ-ovoj Hrvatskoj, što potvrđuje i slučaj Žalac, to očito postaje uobičajeno stanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.