Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Ovaj smo film gledali

kolumna KOMENTAR DENISA ROMCA: Počinju HDZ-ove igre prijestolja

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2019. u 17:17 2019-06-01T17:17:08+02:00

Svojim konzervativizmom i emigrantskim ustaškim nasljeđem - iako ga se u međuvremenu odrekao - Stier svakako više odgovara HDZ-ovim biračima od Plenkovića, iako demokršćanstvo o kojem govori Stier nikad nije zaživjelo u HDZ-u koji je uvijek, pogotovo u Tuđmanovo vrijeme, bio nacionalistička, a ne demokršćanska stranka.

Ovaj smo film više puta gledali, osobito u HDZ-u. Protiv Plenkovića je prvi javno i nedvosmisleno kukurijeknuo baš Davor Ivo Stier, nekoć njegov prvi suradnik, s kojim se u međuvremenu politički razišao. Najavljujući svoju kandidaturu za čelnu poziciju u stranci, Stier nije otvoreno pozvao Plenkovića da se povuče, ali ga je jasno i nedvosmisleno okrivio za izborni neuspjeh HDZ-a.

A u pogledu izbornih rezultata Stier je izričit: četiri osvojena mandata neuspjeh su za HDZ, a stranka koja osvaja 22 ili 23 posto ne može računati na pobjedu na parlamentarnim izborima. I tu Stier dolazi do svog prvog ključnog argumenta protiv Plenkovića. HDZ-u za pobjedu trebaju glasovi desnice, koje je Plenković svojom pogrešnom izbornom taktikom izgubio, inzistirajući na zadržavanju stranke na desnom centru.

HDZ se pod Plenkovićem odvojio od svog biračkog tijela, dok Stier smatra da HDZ mora obuhvatiti i liberalnije i konzervativnije građane, s demokršćanstvom kao glavnom stranačkom filozofijom. Jasno je da Stier ne misli da Plenković može odraditi taj zaokret, što je, uostalom, potvrdio i sam Plenković, odbijajući skretanje stranke udesno i tvrdeći da je HDZ točno tamo gdje treba biti.

Zato Stier poručuje da će on biti taj koji će ujediniti stranku i biračko tijelo, što valja shvatiti kao otvorenu najavu Stierove predsjedničke kandidature na sljedećem izbornom saboru stranke, koji bi se trebao održati sljedeće godine.

Riječ je o sukobu Stiera i Plenkovića oko ideološkog profila stranke, koji je eskalirao još u vrijeme Plenkovićevog izbacivanja Mosta iz vlade, zbog čega je Stier donio, kako danas vidimo, dalekosežnu odluku o napuštanju vlade. Stier se protivio ulasku HNS-a u vladu, smatrajući da je koalicija s Mostom primjerenija konzervativnom i demokršćanskom profilu HDZ-a.

U drugom ključnom argumentu protiv Plenkovića Stier aktualnom šefu zamjera zanemarivanje borbe protiv klijentelizma i korupcije, tvrdeći da su birači na izborima poručili vodstvu stranke da mora odlučnije krenuti u tu borbu. Riječ je o tezi koju je Stier već iznio na saboru HDZ-a u svibnju prošle godine, neposredno nakon sukoba s Plenkovićem zbog usvajanja Istanbulske konvencije. Tada je Stier pozvao HDZ upravo u borbu protiv klijentelizma i korupcije, što je označio krucijalnim izazovom hrvatske države i društva, u jednom od rijetkih kritičkih tonova koji su se uopće čuli na stranačkom saboru.

Stier jako dobro zna o čemu govori, s obzirom na to da je HDZ suštinski klijentelistička stranka, iako se u analizama Plenkovićevog poraza u pravilu naglašavaju ideološki razlozi i njegovo skretanje ulijevo, a zanemaruje činjenica da Plenković redovito staje u zaštitu svojih kompromitiranih i lažljivih ministara, puštajući ih da u zamjenu za njihovu lojalnost rade što god ih je volja.

Stierovim istupom počinju HDZ-ove igre prijestolja. Bit će to velik izazov za pomalo zatvorenog i ne baš komunikativnog političara njegovog profila. No, HDZ bira predsjednika po sistemu jedan član-jedan glas, tako da je sve otvoreno, pogotovo ako izbori budu pošteni, što u HDZ-u nije pravilo. Svojim konzervativizmom i emigrantskim ustaškim nasljeđem - iako ga se u međuvremenu odrekao - Stier svakako više odgovara HDZ-ovim biračima od Plenkovića, iako demokršćanstvo o kojem govori Stier nikad nije zaživjelo u HDZ-u koji je uvijek, pogotovo u Tuđmanovo vrijeme, bio nacionalistička, a ne demokršćanska stranka.

Inzistiranje na demokršćanstvu zato bi Stieru moglo odmoći, a ne pomoći, baš kao i činjenica da je upravo Stier svojedobno pomogao Plenkoviću u rušenju Karamarka i preuzimanju HDZ-a. Sudeći po aktualnom raspoloženju birača koji su okrenuli leđa »izdajniku Plenkoviću«, koji im je »ukrao« HDZ, njihovo vraćanje pod stranačke skute neće biti nimalo lagan posao, pogotovo za Plenkovića, ali i za Stiera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.