Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 4n
Sutra: 2° 2° 4n
22. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Jednadžba mržnje

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2013. u 15:04 2013-05-24T15:04:48+02:00

Milanović i Jovanović opet mogu biti na pravoj strani – strani tolerancije i moderniteta – nasuprot mračnih sila Srednjeg vijeka, kako ih naziva Jovanović, ili Bizanta, kako ih, kroz tuđmanovsku prizmu, vidi Milanović. No i jedni i drugi su samo neizostavni dio iste jednadžbe mržnje, netrpeljivosti i isključivosti; jedni drugima su poput kisika, međusobno se hrane i oživljavaju: jedni bez drugih ne mogu

Premijer Milanović mogao bi izgubiti glas koliko govori o redu i poštivanju pravila. Njegova vlada u Hrvatsku uvodi red i pravila, dok su na drugoj strani oni koji izazivaju nered i kaos.

No kakav zaključak možemo izvući iz načina na koji su vladajući reagirali na odluku Ustavnog suda o ukidanju zdravstvenog odgoja? 

   Što nam poručuje premijer Milanović kada tvrdi kako je kod donošenja zdravstvenog kurikuluma »sve bilo po Ustavu i zakonu«, iako je Ustavni sud upravo donio posve oprečan zaključak?

No to nije ništa prema onome kako je na odluku koja predstavlja najveću pljusku njegovu dosadašnjem ministrovanju reagirao Željko Jovanović.

Otvoreno dvojeći u ispravnost odluke ustavnog sudišta – iako je u tom trenutku još nije bio pročitao! – ministar poručuje kako se s odlukom ne slaže, poručujući sucu tog suda da bi se trebao posramiti.

Najdalje u osporavanju odluke ipak je otišao Igor Kolman, koalicijski saborski zastupnik, koji tvrdi kako je Ustavni sud ovom odlukom dokazao kako je – politički sud!?! 

   Vladajući, dakle, iako se stalno zaklinju u vrijednosti pravne države i poštivanje demokratskih pravila igre – a poštivanje ustavno–pravnog poretka i trodioba vlasti temelj su demokratskog poretka – na pljusku Ustavnog suda uzvraćaju pljuskom tom istom sudu, premda je riječ o najvišem sudištu u zemlji i čuvaru ustavnog poretka.

Ustavni sud formalno i nije dio pravosuđa, nego je riječ o zasebnoj instituciji koja, kako je to znao reći dugogodišnji predsjednik tog suda pokojni Jadranko Crnić, ne pripada nijednoj od tri grane vlasti, nego skrbi za njihovo funkcioniranje u ustavnim okvirima. 

  Iako ministar Jovanović uvjerava kako bi odmah odstupio da je ijedna činjenica u sadržaju kurikuluma sporna, time namjerno zanemaruje činjenicu kako je Ustavni sud i srušio zdravstveni kurikulum – njegov najvažniji ministarski projekt – upravo zbog nepoštivanja procedure i nedemokratskog načina na koji je donesen taj akt. Dakle, isključivo zbog njegove isključivosti i nekompetentnosti. 

   Ustavni je sud u pravu. Nadležno ministarstvo uopće nije željelo dijalog sa zainteresiranim udrugama. Ministar ih je vrijeđao, omalovažavao i na sve načine difamirao, kao što ih omalovažava i danas kada Grozd, Hrast »i ostale biljke« poziva na javnu raspravu... Zato i nije bilo ravnopravne rasprave; ministar više voli nastupati s pozicije moći. 

   I tako dolazimo do paradoksalnog ishoda u kojem su, eto, oni koji se najviše pozivaju na liberalne i napredne vrijednosti tim istim vrijednostima i jednoj dobroj ideji – a zdravstveni odgoj to svakako jest – najviše naškodili.

Oni kojima su puna usta tolerancije i slobodoumlja, zaboravili su na njih kada ih je trebalo implementirati u ovom slučaju. Najveći zagovornici zdravstvenog odgoja zapravo su postali njegovi grobari. 

No ništa zato. U kulturnom ratu što ponovno bjesni ionako se nitko neće imati vremena baviti sitnicama poput pitanja tko je zabrljao. U ratu političari profitiraju.

I nedavni izborni porazi sada se nekako čine dalekim i manje važnima. Milanović i Jovanović opet mogu biti na pravoj strani – strani tolerancije i moderniteta – nasuprot mračnih sila Srednjeg vijeka, kako ih naziva Jovanović, ili Bizanta, kako ih, kroz tuđmanovsku prizmu, vidi Milanović. 

   No i jedni i drugi su samo neizostavni dio iste jednadžbe mržnje, netrpeljivosti i isključivosti; jedni drugima su poput kisika, međusobno se hrane i oživljavaju: jedni bez drugih ne mogu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.