Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Izbori su stvarno dobra stvar

Foto Ognjen ALUJEVIĆ
Foto Ognjen ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2013. u 14:13 2013-04-12T14:13:21+02:00

U Hrvatskoj se mijenjaju garniture na vlasti, ali politika ostaje ista. I HDZ-ova i SDP-ova ekonomska politika, naime, odvijaju se unutar istog zatvorenog kruga. Hrvatska socijaldemokracija savršeno se uklapa u širu europsku sliku bezlične pseudoljevice, ili »lijeve« desnice, kako je naziva slovenski filozof Slavoj Žižek

Premijer Milanović preksinoć je na predizbornom skupu u Rijeci rekao kako su ovi izbori dobri i zbog toga što građani sada mogu vidjeti koliko su duboke razlike između dviju političkih opcija. Znači li to da u ovih 16 mjeseci Milanovićeva mandata građani nisu mogli shvatiti po čemu se to Kukuriku koalicija zapravo razlikuje od HDZ-a? 

   Nije li ta Milanovićeva izjava zapravo priznanje neuspjeha Kukuriku vlade? Dosadašnja kampanja koju Milanović bazira isključivo na vrijednosnom razlikovanju od opozicije, ciljano zanemarujući ekonomiju, otkriva sve slabosti Milanovićevog mandata. Njime je, na žalost, zasad jedino osigurana reprodukcija sistema, kojeg i dalje obilježavaju nesposobnost, lopovluk, partitokracija i korupcija. 

   U Hrvatskoj se mijenjaju garniture na vlasti, ali politika ostaje ista. I HDZ-ova i SDP-ova ekonomska politika, naime, odvijaju se unutar istog zatvorenog kruga. Hrvatska socijaldemokracija savršeno se uklapa u širu europsku sliku bezlične pseudoljevice, ili »lijeve« desnice, kako je naziva slovenski filozof Slavoj Žižek. Prvi »lijevi desničar« bio je Tony Blair, koji je po Žižeku najveći uspjeh upravo preminule Margaret Thatcher, nad čijim lijesom britanska elita danas tuguje, a podanici likuju i tulumare. 

  I Milanovićeva vlada, uz neznatne i sporadične otklone – ne dovodeći u pitanje dominantni kurs – usvojila je mantru o općoj deregulaciji i privatizaciji javne imovine, o »uklanjanju barijera« stranom kapitalu, poreznom rasterećenju kapitala i nužnom kresanju prava radnika. 

   Još je zanimljivije Milanovićevo objašnjenje po čemu bismo to trebali razlikovati njegovu i hadezeovsku vlast. Ne po oživljavanju gospodarske aktivnosti ili po rastu broja zaposlenih, niti po očuvanju ekonomskih i socijalnih prava državljana, koja kriza neumoljivo ugrožava, nego po – redu i pravilima. 

   U zemlji u kojoj se gospodarski i društveni sustav raspada, u kojoj je ideja socijalne jednakosti iščezla, u kojoj trećini građana prijeti siromaštvo, u kojoj je, uz asistenciju i jedne i druge politike, malobrojna oligarhija na nezakonit i nemoralan način prigrabila većinu nekadašnjeg društvenog bogatstva, u kojoj uloge zdravstvenih i socijalnih servisa polako preuzimaju solidarni građani i humanitarne akcije, slično kao u drugim raspadajućim perifernim europskim državama, Milanović na prvom mjestu veliča red i poredak!? 

  Zagledana u vlastiti pupak, vlast je izgubila osjećaj za stvarnost. Valjda u skladu s Milanovićevom vizijom reda istog je dana povjerenstvo za sukob interesa opralo ruke od slučaja sukoba interesa šefa Milanovićevog ureda Sauche, presudivši kako Sauchina supruga nije ni trebala prijaviti posao odvjetničke tvrtke s državnom tvrtkom jer nije državna dužnosnica, iako jest suvlasnica odvjetničke tvrtke, niti je to trebao učiniti Saucha premda jest državni dužnosnik i suprug suvlasnice, ali nije vlasnik tvrtke!??! Vjeruje li još tko nakon ovoga da Saucha doista nije imao pojma za posao suprugine tvrtke s Plinacrom? 

   U Hrvatskoj, duboko podijeljenoj na većinu koja ima sve manje i usku kliku povlaštenih, njezin premijer kao vrlinu svoje vlasti građanima nudi »pravila«, nasuprot onih koji, kako kaže, preziru pravila i poredak. Od premijera koji sebe smatra toliko superiornim opoziciji, a, čini se, i ostatku društva, očekivali bismo ambicioznije ciljeve. 

   I složit ćemo se s Milanovićem: izbori su stvarno dobra stvar. Još kada bismo imali stvarnu mogućnost izbora...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.