Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Trese se Europa

kolumna Izbjeglička kriza izmišljen je problem

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2018. u 8:45 2018-06-24T08:45:19+02:00

Dakako da ima izbjeglica, koji traže svoj put u Europu, ali nema nikakvog izbjegličkog vala. A još manje najezde. U Grčku, koja za izbjeglice predstavlja ulaz u Europu, ove je godine stiglo skoro 20 tisuća ljudi, što je nešto više nego godinu ranije, ali neusporedivo manje nego 2015. i 2016. Italija, međutim, ove godine bilježi nešto više od 13 tisuća dolazaka, što je skoro dvostruko manje nego godinu ranije

Izbjeglička kriza ponovno trese Europu. Starim kontinentom širi se panika od nove najezde neželjenih došljaka s juga i istoka. Ovaj izbjeglički val, kažu, mogao bi razvaliti krhku Europsku uniju, koja još nije sanirala ni posljedice prvog izbjegličkog vala 2015./2016. Šefovi policija »ugroženih« zemalja, koje su na najvećem udaru nove krize, permanentno komuniciraju i redovito se sastaju. Smišljaju »zajednički odgovor« na izbjegličku navalu. Trese se i njemačka vladajuća koalicija, sastavljena tek nakon mučnih višemjesečnih pregovora. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ucijenio je kancelarku Merkel, ultimativno zahtijevajući zatvaranje njemačkih granica za svakog izbjeglicu koji je registriran u nekoj od članica EU.

Čak je i poslovično suzdržana kancelarka ovih dana poslala poruku kako je ovo novo europsko biti ili ne biti. Kazala je da su migracije presudan test za budućnost Europe. Međutim, političarka koja je 2015. i 2016. smogla snage nadvladati nacionalni egoizam i pokazati humano lice Europe ni sada nije mislila da bi same izbjeglice mogle srušiti Europu. Nije problem u izbjeglicama, nego u našem odnosu prema njima. Odricanje od solidarnosti, kao jednog od temeljnih principa EU, nespremnost na kompromis i dogovor, to je ono što će rasturiti Europu, a ne šačica izbjeglica. Njemačka kancelarka plastično objašnjava da se jednostranim zatvaranjem nacionalnih granica problem samo prebacuje na zemlju u kojoj su migranti zatečeni. A to nije europski način rješavanja ovog problema, koji iziskuje dogovor i zajedničko rješenje.

No ovdje je ključno nešto drugo. U čemu je razlika između prve izbjegličke krize i novog izbjegličkog vala? Odgovor je jednostavan. Dok je u prvoj izbjegličkoj krizi u Europu 2015. i 2016. stiglo više od milijun izbjeglica i migranata (prvi termin odnosi se na izbjeglice koje bježe od rata, a drugi obuhvaća i ekonomske migrante), najnovija izbjeglička kriza u najvećoj je mjeri izmišljen problem. Dakako da ima izbjeglica, koji traže svoj put u Europu, ali nema nikakvog izbjegličkog vala. A još manje najezde. U Grčku, koja za izbjeglice predstavlja ulaz u Europu, ove je godine stiglo skoro 20 tisuća ljudi, što je nešto više nego godinu ranije, ali neusporedivo manje nego 2015. i 2016. Italija, međutim, ove godine bilježi nešto više od 13 tisuća dolazaka, što je skoro dvostruko manje nego godinu ranije.

O tome da je riječ o izmišljenom problemu najbolje svjedoči tzv. nova balkanska ruta. Dok je »starom« balkanskom izbjegličkom rutom prije dvije godine u relativno kratko vrijeme prošlo skoro milijun izbjeglica i migranata, na trenutačno najkritičnijoj ruti preko BiH ove ih je godine evidentirano točno 5664. I to je - 5664 migranta - razlog za ovu paniku i histeriju?!

Riječ je o ljudima koji su već godinama zarobljeni u izbjegličkim logorima u Grčkoj, u kojima su uvjeti za život užasni i nedostojni Europe. Manji dio njih, a riječ je uglavnom o mlađim ljudima koji još imaju nešto novca, upravo u ovim ljetnim mjesecima pokušavaju iskoristiti zadnju priliku i dočepati se obećane Europe. I da svi oni sada odjednom krenu prema Europi – što se sigurno neće dogoditi – njihov broj i dalje bi bio više nego 20 puta manji nego prije dvije godine.

Ovdje je važno još nešto. Zašto bogata Europa, jedno od najrazvijenijih područja svijeta, na koju otpada 25 posto svjetskog BDP-a i samo sedam posto svjetskog stanovništva, ne bi mogla zbrinuti nekoliko desetaka tisuća ljudi u nevolji koji trebaju našu pomoć? Tim više što je svoje bogatstvo stara Europa desetljećima i stoljećima stjecala upravo na račun svog sjevernoafričkog i bliskoistočnog susjedstva, čiji stanovnici sada kao žrtve takve politike traže našu pomoć. I umjesto da im pomogne, Europa sada preuzima desničarski diskurs koji žrtve pretvara u prijetnju i opasnost, proglašavajući ih »nezakonitim migrantima«. A desničarskim protivnicima Europe nezakoniti migranti - a riječ je, ponovimo, o izmišljenom problemu - samo su sredstvo za razgradnju Europe i njezinih vrednota. Granične kontrole dokidaju Schengen, a bez Schengena nema ni Europe. Europa će problem »riješiti« neeuropski: priprema se izgradnja izbjegličkog logora u Albaniji, koji će izbjeglice zadržati izvan granica EU, a koji je već nazvan europskim Guantanamom za izbjeglice. Guantanamo u Europi!?! Na Malti i u Italiji ne žele primiti brod sa spašenim izbjeglicama. Iz Austrije protjeruju imame i zatvaraju džamije, a u Italiji popisuju Rome. U Mađarskoj će zatvarati one koji pomažu izbjeglicama. U Hrvatskoj na izbjeglice pucaju. Na što vas to podsjeća? Europa će zbog podvaljenog »problema« upropastiti sve što je dobro napravila proteklih sedam desetljeća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.