Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

kolumna Hrvatska ne smije okrenuti leđa međunarodnom pravu

Hrvatska ne smije okrenuti leđa međunarodnom pravu
Hrvatska ne smije okrenuti leđa međunarodnom pravu
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2017. u 22:52 2017-06-20T22:52:28+02:00

Jučer je napokon i službeno potvrđeno: arbitražni sud koncem lipnja objavit će konačnu odluku o granici. Koliko znamo, ta je odluka već odavno napisana i samo čeka pogodan termin za objavu. Arbitražni sud, naime, namjerno je odabrao početak ljetnih praznika, nadajući se da će se do jeseni vruće glave na jednoj i drugoj strani ohladiti, želeći izbjeći očekivanu eskalaciju napetosti između Zagreba i Ljubljane. S druge pak strane, ljeto je zbog turističke sezone svakako najgore vrijeme za incidente, posebno na moru.

Ono što je najzanimljivije, međutim, još ne znamo. O tome kakva će biti konačna odluka, čije je neprihvaćanje Hrvatska unaprijed najavila, zasad možemo samo špekulirati. Ako je suditi po objavljenim transkriptima, čija je objava i dovela od hrvatskog napuštanja arbitraže, arbitražni sud bio je na pragu odluke da dvije trećine Piranskog zaljeva dodijeli Sloveniji, kao i sporni koridor do otvorenog mora, što je ujedno bio i ključan slovenski zahtjev zbog kojeg je Ljubljana svojedobno i ušla u ovaj postupak.

No, u međuvremenu se dogodio arbitražni skandal i hrvatski odlazak iz postupka, ali i popunjavanje arbitražnog suda novim arbitrima, za koje je malo vjerojatno da će samo potpisati rješenje koje su sastavili njihovi prethodnici. Zato nas ne bi trebalo iznenaditi ako dođe do korekcije odluke koja se nazirala iz objavljenih transkripata. Znači li to da će arbitražni sud sada ipak pokušati osmisliti uravnoteženiju odluku, koja bi bila prihvatljivija i za Hrvatsku, čime bi sud možda mogao pokušati povratiti svoju vjerodostojnost, zasad je nemoguće reći, iako je jasno da bi upravo takav razvoj situacije Hrvatsku doveo u krajnje bizarnu situaciju. Zagreb je, naime, već objavio da neće prihvatiti odluku, kakva god ona bila, ali što ako ta odluka ipak bude prihvatljiva za Hrvatsku?

To su zasad samo špekulacije, a sigurno je da će Hrvatska osporavanjem i neprihvaćanjem arbitražne odluke naći na jednom posve novom području. Slovenija će je difamirati kao kršiteljicu međunarodnog prava, postavljajući joj prepreke gdje god bude mogla, a pritisak na Hrvatsku stizat će i od slovenskih saveznica u Europi i svijetu. Hrvatskoj, međutim, međunarodne okolnosti ovaj put idu na ruku. U vrijeme velikih turbulencija i raspada međunarodnog poretka ni međunarodno pravo nije na osobitoj cijeni. S druge pak strane valja imati na umu da Hrvatska nije vojna velesila poput Rusije ili gospodarska sila poput Kine, pa da se može nekažnjeno oglušiti o međunarodne norme. Upravo bi međunarodno pravo i principi malim državama poput Hrvatske trebali biti jedan od ključnih oslonaca u međunarodnim odnosima, jer pružaju jedinu zaštitu pred samovoljom velikih i moćnih. Zato Hrvatska ne smije okrenuti leđa međunarodnom pravu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.