Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 18° 19° 12
21. svibnja 2018.
Komentar Denisa Romca

kolumna Hrvatska bi mogla profitirati od kaosa u EU-u

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2017. u 15:23 2017-01-11T15:23:08+01:00

Hrvatska će se ipak naći u nezavidnoj situaciji ako novi sastav arbitražnog suda korigira odluku koju je prethodni sastav arbitražnog suda praktično već bio donio uoči izbijanja arbitražnog skandala

Nakon što je slovenski šef diplomacije Karl Erjavec u skandaloznom intervjuu Slovenskoj televiziji najavio mogućnost otežavanja prolaska austrijskih i njemačkih turista na putu do Jadrana i otvoreno zaprijetio sabotiranjem hrvatske turističke sezone, hrvatsko-slovenski prijepori ulaze u novu, opasniju fazu. Ta prijetnja izrečena je u slučaju da Hrvatska ne bude poštovala odluku arbitražnog suda o granici, čime se nameće pitanje podcjenjuje li Hrvatska sada već gotovo neizbježan konflikt sa Slovenijom zbog (ne)poštivanja arbitražnog sporazuma?

Dok je na slovenskoj strani, naime, implementacija arbitražne odluke, za koju se vjeruje da će biti objavljena ove godine, uvrštena na sam vrh slovenskih vanjskopolitičkih prioriteta za ovu godinu, u Hrvatskoj, koja je istupila iz arbitražnog sporazuma i arbitražu smatra nepovratno kompromitiranom, ovo pitanje ne izaziva osobitu pozornost ni javnosti, a čini se, ni politike.

Jedan od razloga za takvu indolenciju svakako je činjenica da je istupanje iz arbitražnog postupka jedna od rijetkih konsenzualnih odluka koje je hrvatski Sabor donio, zbog čega nitko ne pokušava politički profitirati na dodatnoj eksploataciji tog pitanja. I u vladajućoj koaliciji i u opoziciji, naime, jako su dobro upoznati s arbitražnim sporazumom i svim njegovim konzekvencama, tim više što su danas u Hrvatskoj na vlasti oni koji su taj sporazum neposredno ispregovarali, poput, primjerice, šefa diplomacije Davora Stiera. Stoga će Hrvatska svakako ustrajati na dosadašnjem stavu o arbitraži, koja je za službeni Zagreb, kako je hrvatski šef diplomacije nedavno rekao usred Ljubljane, passe.

Hrvatska će se ipak naći u nezavidnoj situaciji ako novi sastav arbitražnog suda korigira odluku koju je prethodni sastav arbitražnog suda praktično već bio donio uoči izbijanja arbitražnog skandala. Ako ta odluka ne bi bila u korist isključivo jedne strane u sporu, u ovom slučaju slovenske, arbitražni bi sud možda mogao pokušati povratiti teško narušenu vjerodostojnost.

Međutim, Hrvatsku ni to vjerojatno ne bi privoljelo da promijeni svoj rezolutan stav o arbitraži. U ovom slučaju odlučuje se i o modelu rješavanja drugih sličnih sporova u regiji. Stoga je za granične sporove Hrvatske s drugim susjednim državama sudbina arbitraže sa Slovenijom od krucijalne važnosti. Boreći se protiv arbitražnog sporazuma, Hrvatska se ujedno bori i protiv primjene sličnih sporazuma i na sporove s drugim susjedima, što Zagreb ne želi jer taj sporazum smatra rezultatom političke ucjene.

Umjesto na arbitražama, Hrvatska želi svoje granične sporove rješavati ili bilateralno, koristeći se svojim članstvom u EU-u – baš kao što je to činila i Slovenija – ili na stalnim međunarodnim sudištima, smatrajući da će tako izbjeći bilo kakva neželjena »kreativna rješenja«, poput onoga iz arbitražnog sporazuma.

Na drugoj je strani Slovenija, koja pokušava spasiti taj sporazum upravo zagovaranjem načela da on treba postati svojevrsni europski model rješavanja sličnih sporova u regiji, zbog čega očekuje potporu EU-a u implementaciji arbitražne odluke, iako je veliko pitanje koliko će glas dezintegrirane i nejedinstvene Europe na rubu raspada uopće biti relevantan u raspletu ovog slučaja. Hrvatska bi, dakle, barem kada je riječ o sporu sa Slovenijom, mogla profitirati od kaosa u EU-u.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka