Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Hrvači i makljatori

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2013. u 12:38 2013-05-22T12:38:30+02:00

Svim svojim izjavama i intervjuima u posljednjih 48 sati – sadržajem i stilom – Milanović dokazuje da nije kadar učiti na vlastitim greškama, niti je voljan išta promijeniti u svom političkom stilu, kojeg smatra toliko superiornim u odnosu na političku konkurenciju

Iako se cijelog dana posipao pepelom preuzimajući odgovornost za loš rezultat na lokalnim izborima, šef SDP-a Zoran Milanović uopće nije bio uvjerljiv. Preuzeo je krivnju za poraz, ali je to učinio usiljeno, nadmeno i ironično. 

   I da, na svoj doista osebujan način ponovno je »pomagao« Rajku Ostojiću, ali bolje da nije: Rajko je, veli Milanović, »dosta hladan« i »suzdržan čovjek«, i očito nije uspio doprijeti do birača. Milanović je još jednom izvrijeđao Milana Bandića, koji, kako je rekao, Ostojiću »nije ni do gležnja«. Ostojić je »neusporedivo bolji«, »pametniji«, »obrazovaniji« i »čistiji« kandidat, a Bandić je »najgori«. »Njih dvojica nisu isti svijet«, nije se suzdržavao Milanović u preksinoćnjem intervjuu RTL televiziji, ponizivši Bandića i pseudodijagnozom: »hiperaktivno glavinjanje« s »poremećajem pažnje«. 

   Bilo je toga još. Sebe i svoje naziva »hrvačima rimskim stilom«, dok kod svojih protivnika prepoznaje »manire kafanskih makljatora«. Građanima-biračima i dalje se obraća prijeteći i svisoka. »Ako građani žele birati najgore, neka izaberu«. 

   Premijer države koja je po percepciji korupcije prema istraživanju tvrtke Ernst & Young na sramotnom drugom mjestu u Europi, odmah iza Slovenije, taj problem otkriva isključivo u Zagrebu. Ondje je »loše«, »opasno« i »smrdi na korupciju«. Dakle, poentira premijer, glavni grad Hrvatske nije ništa drugo nego »crni Bizant«!?! 

  Ovdje nije riječ samo o nedopustivom načinu na koji premijer pokušava diskreditirati protukandidata, nego je u pitanju Milanovićeva vjerodostojnost. Ne tako davno Milanović je o Bandiću govorio skroz drukčije. Poput kakvog političkog prepredenjaka tadašnji je šef opozicije podržao Bandićevu kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, iako je i tada svima bilo jasno kako je riječ o čovjeku koji je do grla u korupcijskom mulju. »Dragi prijatelju Milane, bit će još kleveta, bit će još laži...«, kazao je najavljujući tu kandidaturu, iskazavši nedopustivu benevolentnost prema svim optužbama za korupciju u Zagrebu. 

   Bandić je Milanoviću bio »najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika«, a optužbe protiv njega usporedio je s onima da on tuče svoju ženu. Bandićev stil tada ga nije smetao. »O tome neka govore stilisti«, odbrusio je tada Milanović. 

  Dok je još Milanović pred kamerama tvrdio da neće tražiti »glave« svojih suradnika zbog izbornog neuspjeha, već su se počele širiti priče kako su Davoru Bernardiću na čelu zagrebačkog SDP-a dani odbrojani. Iako je, dakle, Milanović preuzeo »krivnju«, kaznu za neuspjeh trebao bi platiti netko drugi! Svim svojim izjavama i intervjuima u posljednjih 48 sati – sadržajem i stilom – Milanović dokazuje da nije kadar učiti na vlastitim greškama, niti je voljan išta promijeniti u svom političkom stilu, kojeg smatra toliko superiornim u odnosu na političku konkurenciju. Bandić je upravo svojom zvučnom »ženskom listom«, za koju će i neistomišljenici priznati kako je riječ o genijalnom potezu, pomeo suparnike, no Milanović na sve gleda iz svog kuta: »Bandiću se 'prikrpalo' mnogo ljudi koji su se nudili i nama. Ne vjerujem u takve liste, vjerujem u političke stranke jer su predvidljive«. nema nikakve sumnje kako će Milanović i dalje – predvidljivo – krojiti stranačke izborne liste kao što je to činio za lokalne i europske izbore, krcajući ih svojim prijateljima i političkim anonimcima, za koje je lojalnost vođi jedini valjan kriterij. 

   Ako se prije sljedećih parlamentarnih izbora ništa ne promijeni, SDP ima vrlo ozbiljan problem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.