Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Frontex na žilet-žici

Pripadnik Frontexa / Reuters
Pripadnik Frontexa / Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2018. u 15:14 2018-07-10T15:14:13+02:00

Iako bi jedan dio slovenske politike dolazak Frontexa na južnu slovensku granicu sigurno razveselio, jer bi simbolično potvrdio slovensku tezu o Hrvatskoj kao nevjerodostojnoj članici koja nije kadra izvršavati svoje obveze, Slovenija je i bez Frontexa sposobna paziti na svoju granicu s Hrvatskom

Nakon nedavne najave njemačke kancelarke Angele Merkel o dolasku njemačkih graničara na granicu Slovenije i Hrvatske, koja je za mnoge u Hrvatskoj zvučala šokantno jer zanemaruje činjenicu da je granica EU-a na Dunavu i Savi, a ne na Kupi i Sutli, iz Njemačke nam stiže novi šok.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann u nedjeljnom intervjuu njemačkom FAZ-u zahtijeva slanje misije Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) na slovensko-hrvatsku granicu.

Herrmannov prijedlog apsurdan je ne samo zbog činjenice da je ta granica, premda je riječ o schengenskoj granici, još uvijek samo granica između dviju članica EU-a.

Iako bi jedan dio slovenske politike dolazak Frontexa na južnu slovensku granicu sigurno razveselio, jer bi simbolično potvrdio slovensku tezu o Hrvatskoj kao nevjerodostojnoj članici koja nije kadra izvršavati svoje obveze, Slovenija je i bez Frontexa sposobna paziti na svoju granicu s Hrvatskom.

Premijer Cerar tu je granicu prije nekoliko godina ogradio kilometarskom žilet-žicom, a slovenskoj graničnoj policiji u slučaju potrebe priskače u pomoć i vojska.

O tome svjedoči podatak da su Austrijanci u prvoj polovici ove godine u Sloveniju vratili samo 13 osoba koje su nezakonito prešle slovensko-austrijsku granicu.

Malobrojnost »nezakonitih migranata« koji se kroz Sloveniju uspiju dokopati granice s Austrijom vjerojatno se može objasniti i nehumanim postupcima slovenske policije, koja prisilno vraća migrante ne dopuštajući im da podnesu zahtjev za azil – što radi i hrvatska policija s migrantima iz BiH – čime krši međunarodno pravo i moralna načela.

Prema podacima slovenskih nevladinih organizacija, slovenskim policajcima pritom pomažu hrvatski policajci, koji preuzimaju protjerane migrante i potom ih prisilno vraćaju u BiH.

Frontex na granici Slovenije i Hrvatske, kao što vidimo, nema nikakvog smisla ni racionalnog opravdanja. Riječ je o ideji koja je rezultat opće histerije i zloupotrebe migrantskog pitanja, u ovom slučaju od strane bavarskih kršćanskih konzervativaca, koji »odlučnošću« u »rješavanju« ovog pitanja pokušavaju osigurati vlast u Bavarskoj i nakon listopadskih izbora u toj bogatoj južnoj njemačkoj pokrajini.

Potpora toj stranci, koja je desetljećima osvajala apsolutnu većinu i samostalno vladala Bavarskom (osim u mandatu 2008-2013.), i dalje pada i sada iznosi 38 posto, što znači da bavarski konzervativci vjerojatno neće moći prikupiti apsolutnu većinu. Tri mjeseca uoči izbora »vječnoj pobjednici« bavarskih izbora za vratom pušu Zeleni i populistička Alternativa za Njemačku, koja se na nacionalnoj razini u anketama prvi put izjednačila sa socijaldemokratima.

Desničarski populisti tako svoje unutarnje probleme izvoze u druge, južnije zemlje. Bavarci u Austriju, Austrijanci u Sloveniju i Italiju, a Slovenci u Hrvatsku. Mi, međutim, imamo i dodatni problem.

Na sjeveru imamo schengensku granicu s članicama EU-a, koja je usto ograđena žicom i ogradom, a na istoku i jugu dugu kopnenu granicu sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, koja je ujedno i najdulja vanjska granica EU-a. Hrvatska plaća visoku cijenu zbog činjenice da je članica EU-a, a nije članica Schengena. Sada joj prijeti dodatna izolacija.

Nakon žilet-žice na granicu sa Slovenijom stiže i Frontex, iako su kilometarske kolone zbog strožih schengenskih pravila u vrijeme turističke sezone jedini problem na toj granici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.