Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Uvodnik Denisa Romca

kolumna Erdoganova pobjeda loša je vijest za Balkan

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2018. u 15:07 2018-06-26T15:07:05+02:00

Ta je politika dio šire Erdoganove neoosmanske orijentacije, kojom su nekadašnji teritoriji Osmanskog carstva – a ono je obuhvaćalo i dobar dio današnje Hrvatske – proglašeni sferom turskih nacionalnih interesa.

Pobjeda turskog vlastodršca Recepa Tayyipa Erdogana na dvostrukim izborima u Turskoj, predsjedničkim i parlamentarnim, u prvom je redu loša vijest za samu Tursku.

Autoritaran sustav što ga Erdogan sada već dulje od desetak godina gradi u Turskoj nedjeljnim je izborima zacementiran. Vjerojatno je riječ o nepovratnom procesu, s obzirom na to da je pokušaj turske opozicije da na izborima razvlasti Erdogana i demontira njegov autokratski sustav, opet doživio neuspjeh. Iako se prije izbora olako zaključivalo da je Erdoganova popularnost ugrožena gospodarskom krizom i visokom inflacijom, pri čemu valja imati na umu da je njegov politički uspon usko povezan s gospodarskim uzletom Turske, pa se mislilo da će ga gospodarski problemi uzdrmati, takve se procjene nisu obistinile. Erdogan je ponovo osvojio apsolutnu većinu glasova već u prvom izbornom krugu, a njegova stranka osigurala je s nacionalističkim koalicijskim partnerima apsolutnu većinu u parlamentu. Nakon ove pobjede Erdogan će teoretski moći ostati na vlasti do 2028. godine.

Njegova moć postaje praktično neograničena, u skladu s predsjedničkim sustavom koji graniči s diktaturom. Erdogan je uzurpirao sve poluge izvršne vlasti, podredivši i zakonodavnu i sudbenu vlast. Takav sustav u potpunoj je suprotnosti s idejom vladavine prava, podjele vlasti i međusobne kontrole vlasti, iako Erdogan trenutačni turski politički poredak naziva »demokratskom revolucijom«.

Sve to nije dobro za Tursku. Ta je velika i važna zemlja sve donedavno bila primjer nevjerojatnog gospodarskog i društvenog napretka. U jednom se trenutku činilo da bi način na koji je Turska pomirila svoj islamski identitet i demokraciju mogao poslužiti kao model za cijeli islamski svijet. Sada je to prošlost. Tursku pod nepredvidivim i sve netolerantnijim Erdoganom čekaju teški dani.

Erdoganova pobjeda loša je vijest i za širu regiju, u kojoj Erdogan rat u Siriji koristi kao izliku za brutalan obračun s Kurdima, ali i za Europsku uniju. Iako je Turska formalno kandidatkinja za članstvo u EU-u, pregovori s Turskom već godinama tapkaju u mjestu, a Turska najvjerojatnije nikad neće postati članica. No, Unija se zbog panične reakcije na izbjegličku krizu prije tri godine, zbog čega je sklopila s Turskom sporazum kojim plaća milijarde eura za zadržavanje izbjeglica u Turskoj, sama dovela u podređen položaj u odnosu s Erdoganom, koji sada odlučuje o sudbini Europe.

Za nas je, naravno, najvažnija Erdoganova balkanska politika. Ta je politika dio šire Erdoganove neoosmanske orijentacije, kojom su nekadašnji teritoriji Osmanskog carstva – a ono je obuhvaćalo i dobar dio današnje Hrvatske – proglašeni sferom turskih nacionalnih interesa. Cijeli je Balkan to već odavno, pri čemu su upravo Turska i Rusija vješto iskoristile neaktivnost i nesposobnost zapadnih aktera, ponajprije EU, baš kao i povlačenje Amerikanaca, za afirmaciju svojih interesa u balkanskim zemljama, osobito u BiH. Pritom valja imati na umu da je Putin u usporedbi s Erdoganom – kolikogod ruski čelnik bio medijski sotoniziran na Zapadu – ipak umjerenija verzija »diktatora« od Erdogana. Zato je Erdoganova agresivna vizija političkog islama u kojoj Osmansko carstvo još postoji, baš kao i njegova izborna pobjeda, definitivno loša vijest za cijeli Balkan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze