Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Ekstremizam je Milanovićev poraz

Zoran Milanović / Foto Denis LOVROVIĆ
Zoran Milanović / Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2013. u 9:40 2013-03-20T09:40:00+01:00

Dok se ranije činilo da se Milanović, makar i neuspješno, ipak bavi problemima ove zemlje, sada ne čini ni to. Premijer bi morao znati da upravo kriza, rast nezaposlenosti i socijalna dezintegracija potiču rast ekstremizma i antieuropskog resantimana

Ozbiljne stvari događaju se u Hrvatskoj, tvrdi premijer Zoran Milanović. Ovaj je put zbilja u pravu. Evo uzmimo primjerice road show na kojem ministar financija Slavko Linić američkim ulagačima prodaje hrvatske obveznice. Hrvatska se dodatno zadužuje za 1,5 milijardi dolara. Iako u programu Kukuriku koalicije piše da se politika ubuduće neće temeljiti na daljnjem zaduživanju, nego na »privlačenju vanjskih investicija, poticanju proizvodnje i izvoza te općenito oživljavanju gospodarstva«. No jasno je da je Kukuriku program, barem u svom ekonomskom dijelu, doživio kolaps. Hrvatski dug samo u godinu dana Milanovićeve vlade porastao je sa 155 na 174 milijarde kuna. Nećemo računati koliki će dug biti 2015., na kraju mandata ove vlade, ako se ništa ne promijeni. 

  Da su stvari krajnje ozbiljne svjedoče i izjave Milanovićevih ministara. Istoga dana kada je premijer objavio rat desničarima i crnokošuljašima, ministri Grčić i Vrdoljak poručili su kako za mirovine manjka 20 milijardi kuna i kako »hodamo po rubu«. Vlada još nije učinila ništa da se taj minus sanira. 

 Događaju se i druge itekako ozbiljne stvari. Istog vikenda kog ćemo pamtiti po njegovom skliznuću u devedesete, Milanović je s Radimirom Čačićem predao listu SDP-a, HNS-a i HSU-a za europske izbore, listu koja predstavlja još jedan trijumf hrvatske partitokracije, i to u njezinom esencijalnom obliku! 

  Sjećate li se kakvim je samo Milanović nakićenim frazetinama argumentirao kako je važno da se izbori za europski parlament odvoje od lokalnih izbora ili izbora za miss Teksasa, kako ih je posprdno nazvao? Iako se činilo da je Milanović svjestan simboličke važnosti prvih europskih izbora, pa na njima nije želio ni štedjeti, na njegovoj listi za Bruxelles nije bilo mjesta za nijedno jače ime, pogotovo ne za istaknute izvanstranačke osobe, kao u vrijeme njegova prethodnika Ivice Račana, što također svjedoči o uskogrudnosti i zatvaranju SDP-a. Kao da je doista riječ o drugorazrednom natjecanju, Milanović u utrku za europske mandate šalje partijske aparatčike i anonimuse, među njima i suprugu jednog ministra (premda bi za nju na toj listi trebalo biti mjesta samo ako je bolja od svih ostalih potencijalnih kandidata, u što nam je teško povjerovati). Da stvar bude pogubnija, većina kandidata našla se na listi jer je u unutarstranačkim kadrovskim križaljkama izvisila na nekim drugim mjestima! Stoga je i ova »kompenzacijska« izborna lakrdija, premda je zaslugom aktualne ideološke histerije pala u drugi plan, također ozbiljno pitanje, nije li? 
 

 Iako je – u što nikad nismo dvojili – važno osuditi one koji svoje hrvatstvo dokazuju mržnjom prema Srbima, nije li to posao ministara pravosuđa ili policije, a ne samog premijera? Dok se ranije činilo da se Milanović, makar i neuspješno, ipak bavi problemima ove zemlje, sada ne čini ni to. Premijer bi morao znati da upravo kriza, rast nezaposlenosti i socijalna dezintegracija potiču rast ekstremizma i antieuropskog resantimana. Uspjeh Karamarka i Ruže Tomašić zato je moguć samo kao Milanovićev poraz. Oni su ogledalo njegova (ne)uspjeha. Tim više što je Milanovićeva vlada i zamijenila neuspješnu HDZ-ovu jer su građani povjerovali da ima rješenje za krizu. Milanovićeva vlada – i to je njezina primarna zadaća – mora pronaći ekonomsku, fiskalnu, monetarnu i društvenu politiku kojima će uspješno odgovoriti na krizu. Nijedan europski premijer danas ne radi ništa drugo. Samo po tome će se mjeriti Milanovićeva (i Karamarkova) uspješnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.