Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Komentar Denis Romca

kolumna Debeljak je u ovakvoj Hrvatskoj fake news

snimio Boris Šćitar / PIXELL
snimio Boris Šćitar / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2018. u 12:55 2018-07-28T12:55:51+02:00

Iako se Debeljakov čin može shvatiti i kao zanimljiv pokušaj zadržavanja radnika, kojima brodogradnja itekako oskudijeva, ovdje je ipak riječ o unikatnom pristupu, barem u hrvatskim okvirima. Debeljak ne želi da raste samo njegova tvrtka, nego i prihodi njegovih radnika, premda je vjerojatno riječ o, gledajući iz njegove perspektive, simboličnim iznosima.

Demografske mjere vlasnika DIV grupe Tomislava Debeljaka, u čijim je rukama splitski Brodosplit, u hrvatskim uvjetima zvuče kao fake news. Debeljak svojim radnicima, a njih je u Hrvatskoj više od tri tisuće, poručuje da želi da se osjećaju članovima »DIV obitelji«. I nije ostao samo na lijepim riječima. Izdao je interni nalog kojim će svaka zaposlenica koja radi na određeno, a zatrudni, dobiti ugovor na neodređeno. Za svako novorođeno dijete svojim radnicima Debeljak daje pet tisuća kuna, a za treće i svako sljedeće po 200 kuna na plaću. U slučaju da oba roditelja rade kod njega – iznos se udvostručuje. Svakom radniku koji radi u inozemstvu, a odluči se vratiti i zaposliti kod njega, daje 7,5 tisuća kuna.

Debeljak pritom podsjeća da je njegova DIV grupa u zadnjih 20 godina postojanja od pogona s 20 zaposlenih postala tvrtka koja zapošljava više od 3.500 radnika. Kao vlasnik, Debeljak poručuje da je potpuno svjestan svoje odgovornosti prema zajednici, kao i odgovornosti prema svojim radnicima i njihovim obiteljima.

Iako se Debeljakov čin može shvatiti i kao zanimljiv pokušaj zadržavanja radnika, kojima brodogradnja itekako oskudijeva, ovdje je ipak riječ o unikatnom pristupu, barem u hrvatskim okvirima. Debeljak ne želi da raste samo njegova tvrtka, nego i prihodi njegovih radnika, premda je vjerojatno riječ o, gledajući iz njegove perspektive, simboličnim iznosima.

I tu dolazimo do jednog od ključnih problema ne samo postkrizne Hrvatske, nego i naše šire europske zajednice. Iako je Hrvatska već odavno izašla iz gospodarske krize i već nekoliko godina bilježi pristojne stope rasta, većina to ne osjeća na svojim lisnicama kroz više plaće i niže poreze. To znači da su se poslodavci izvukli iz krize, zaboravivši pritom većinu svojih radnika, za koje kriza i dalje traje.

Prema prošlogodišnjim podacima Fine konsolidirana neto dobit hrvatskih poduzetnika porasla je za čak 235 posto u odnosu na kriznu 2011. godinu. Koliko su od tog iznosa poslodavci bili spremni podijeliti sa svojim radnicima? Za odgovor na to pitanje dovoljno je pogledati duboki jaz između konstantnog rasta neto dobiti poduzeća i neuvjerljivog i simboličnog rasta plaća radnika u istom razdoblju, koje je usto i razdoblje »debelih krava«. Kako li će tek biti kada ponovno uđemo u vrijeme »mršavih krava«?

Ovih je dana ministar turizma Gari Cappelli javno pozvao hotelijere da jednokratno povećaju plaće svojim radnicima za 30 posto, uvjeravajući da to ne bi pojelo njihovu dobit. Poslodavci mu uzvraćaju da on nema pojma o biznisu i da se treba brinuti o državi koja ih, kako kažu, »uništava«, istodobno se žaleći da ne mogu naći dovoljan broj radnika. Točno je da poslodavci ne moraju dijeliti svoju dobit sa zaposlenicima, ali onda je i njihova kuknjava zbog manjka radnika licemjerna. Članstvo u Uniji zato je dobra stvar, jer radnici mogu otići raditi tamo gdje će ih pristojno platiti.

Iako su platili najvišu cijenu u vrijeme krize, kada su raznorazne financijske »konsolidacije« rezale isključivo njihove prihode, radnici u Hrvatskoj – i ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi – ponovno plaćaju i najvišu cijenu gospodarskog oporavka, kolikogod to bilo apsurdno. Zato Debeljakove mjere u Hrvatskoj izgledaju poput prvoaprilske šale. I zato nam neće biti bolje sve dok takve i slične mjere budu stvar pojedinačnog prosvjetljenja, a ne sustava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.