Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Komentar Denisa Romca

Debakl šefa SDP-a, a ne stranke

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2013. u 13:22 2013-05-21T13:22:37+02:00

Zapravo, debakl je doživio isključivo Zoran Milanović, izgubivši u svim onim mjestima na kojima je oktroirao svoje kandidate, mimo volje lokalnih organizacija (Zagreb, Istra, Dubrovnik)

Hrvati su ponovo pokazali svoj sadomazohistički karakter. Živimo u zemlji u kojoj frustrirani građani reže i gunđaju već na prvi spomen politike i političara; u zemlji u kojoj je samo političarima dobro (o čemu zorno svjedoči podatak da je rekordnih skoro 60 tisuća građana na ovim izborima pokušalo pronaći spas u politici), ali i u zemlji u kojoj se na vlasti izmjenjuju dvije političke garniture: jedna koja je opustošila zemlju i koja stoga s pravom nosi epitet stranke opasnih namjera, i druga koja navodno ima bolje namjere, ali joj izvedba nikako ne polazi za rukom.

 

   Građani navodno nikad nisu bili sitiji političara i njihovih svinjarija, no možda najtočniji odgovor na pitanje tko je pobijedio, a tko izgubio na netom okončanom prvom krugu lokalnih izbora ipak glasi: Hrvati su se ponovo odlučili za – status quo. 

   Iako će u mnogim gradovima tek drugi krug odlučiti pobjednika, posve očekivano, svi su se požurili proglasiti izbornu pobjedu.

HDZ je to učinio u izbornoj noći, a slične izjave čule su se i u SDP-ovom izbornom stožeru, da bi nas naposljetku Vesna Pusić razveselila otkrićem da istinski pobjednik izbora nije ni HDZ ni SDP nego – HNS.

Iako dvije dominante političke grupacije zasad nemaju previše razloga za zadovoljstvo, SDP doduše manje od HDZ-a, dvije vodeće stranke nemaju ni osobitog razloga za žalost. I nakon ovih izbora, naime, i jedna i druga stranka u Hrvatskoj ostaju nedodirljive. 

Rezultati prvog kruga zasad, usprkos galami iz Karamarkova stožera, osiguravaju kontinuitet odnosa snaga između SDP-a i HDZ-a na lokalnoj razini, uspostavljen prije četiri godine. Iako HDZ slavi, ta pobjeda nije ni izdaleka onakva kakvu je Karamarko priželjkivao, niti opravdava Karamarkov zahtjev za izvanrednim izborima najesen.

 
   SDP pak, unatoč bolnim porazima u Zagrebu i Istri, nije doživio potpuni debakl, kako su to mnogi očekivali, s obzirom na količinu diletantskih pogrešaka za koje odgovornost snosi isključivo vrh stranke, kao i zbog činjenice da lokalne izbore u pravilu gubi onaj tko je na vlasti.

Zapravo, debakl je doživio isključivo Zoran Milanović, izgubivši u svim onim mjestima na kojima je oktroirao svoje kandidate, mimo volje lokalnih organizacija (Zagreb, Istra, Dubrovnik). 

   Prije konačne ocjene, dakle, treba pričekati drugi krug. Ako se, primjerice, SDP-u posreći pa osvoji Split i Osijek, a naročito Vukovar, što nije nemoguće, nitko više neće SDP proglašavati apsolutnim gubitnikom, kao što nitko neće dovoditi u pitanje ni HDZ-ovu pobjedu, ako ta stranka osvoji Split, Šibenik, Dubrovnik ili Vukovar. 

  No umjesto sudara politika, političkih programa i projekata o kojima, ako ne računamo Kerumove križeve i Tuđmanove spomenike, zapravo uopće nije bilo rasprave, na ovim su izborima – i to je tragedija naše demokracije – ponovo trijumfirali korupcija, klijentelizam i politička nedodirljivost.

Od Zadra, gdje slavi Božidar Kalmeta, preko Virovitice i trijumfa Ivice Kirina, pa sve do notornog Milana Bandića, koji jedini ima pravo ponijeti titulu izbornog pobjednika.

Dosadašnjeg, a najvjerojatnije i budućeg gradonačelnika Zagreba, građani su nagradili za sve njegove afere i stotine kaznenih prijava, ne hajući za klijentelistički model kojim već godinama upravlja najvećim hrvatskim gradom i njegovim golemim resursima. Bandić sada može zahvaliti svojim vjernim biračima, ali i, ništa manje, Mladenu Bajiću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.