Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.

kolumna DENIS ROMAC Tajna Bandićeve neuništivosti

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 18:46 2018-10-20T18:46:43+02:00

Neuništivi zagrebački gradonačelnik i ovaj je put bio u pravu. Uoči izricanja prvostupanjske presude u aferi »Štandovi«, Bandić je samouvjereno uvjeravao kako je »apsolutno bezbrižan«. I presudu je dočekao u Zagrebu.

Bandić, jedan od najiskusnijih političara u zemlji, koji sam za sebe kaže da je jedini od javnih ljudi koji je već 28 godina na nogama, jako dobro zna o čemu govori. On zna s čim ovdje ima posla. Iako kaže kako je pravda spora, ali dostižna, u njegovom se slučaju pokazalo da je njegova pravda itekako brza. Sudsko je vijeće u manje od mjesec i pol dana donijelo odluku u aferi »Štandovi«. Suđenje je provedeno ekspresnom, nezapamćenom brzinom, a pravosuđe je nakon višegodišnjeg odugovlačenja s početkom suđenja pokazalo neviđenu efikasnost.
Čak i da je prvostupanjska presuda suca Zdravka Majerovića bila osuđujuća, a ne oslobađajuća, malo je vjerojatno da bi se takva presuda održala na tegobnom putu do pravomoćnosti. Dobro znamo kako funkcionira naše pravosuđe. Pravosuđe nije jedina, ali je vjerojatno najveća rak-rana ovog društva, grana vlasti koju je, zbog ustavnih i zakonodavnih ograničenja, praktično nemoguće reformirati i popraviti.

Nijedan koruptivni predmet na visokoj političkoj razini pred hrvatskim pravosuđem nije okončan pravomoćnom osudom, što je paradoks u usporedbi s dugogodišnjom sistemskom korupcijom u zemlji, koja je oštetila državu za milijarde eura javnog novca. Korumpirani političari u Hrvatskoj ne sjede u zatvoru.
Pa ipak, griješe oni koji će sada pokušati bagatelizirati ovaj Bandićev predmet. Ovaj slučaj uopće nije trivijalan, iako je jasno da je USKOK traljavo odradio svoj posao. Točno, radi se o nevelikom iznosu od oko 300 tisuća kuna što su ga Bandić i suoptuženici, prema optužnici, nezakonito potrošili podržavajući referendumsku inicijativu »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom«, pogodujući pritom udruzi »U ime obitelji«. Međutim, ovdje nije ključan iznos, nego zastrašujući koruptivan model Bandićevog upravljanja najvećim gradom u zemlji, koji pretpostavlja crpljenje javnih resursa za privatne političke interese. Taj je nakaradni model rekonstruiran upravo zahvaljujući aferi štandovi. Bandić gradskim novcem raspolaže kao da je njegov, iako prvostupanjski sudac tvrdi kako je u ovom slučaju Bandić postupao u skladu sa svojim ovlastima, jer se time ne objašnjava kako je takvo Bandićevo postupanje bilo u interesu građana Zagreba.

Istodobno, Bandić širi svoj politički utjecaj, privlačeći nove zastupnike u svoj klub svoje stranke u Saboru, koja je na prošlim izborima jedva prešla prag osvojivši jedan mandat, a danas okuplja čak 10 zastupnika i zastupnica. Potpuno je nejasno što je to što je tolike zastupnike i zastupnice odvuklo na Bandićevu stranu, no Bandićev klub postao je četvrta politička snaga u Saboru i politički najmoćnija grupacija koja podržava Plenkovićev HDZ. Dakle, što se pravosudni obruč oko Bandića sve više steže – ovo nije jedina Bandićeva optužnica, a nije ni najteža – njegova politička moć jača. Unatoč silnim pravosudnim problemima, Bandić u svojim rukama, barem potencijalno, drži sudbinu Plenkovićeve vladajuće koalicije, inače opsjednute vlastitom političkom stabilnošću. Možda se upravo u tom odnosu krije objašnjenje Bandićeve nevjerojatne političke trajnosti, ali i njegove pravosudne nedodirljivosti, jer za političara njegova profila u normalnoj državi u politici ne bi smjelo biti mjesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.