Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Komentar

kolumna DENIS ROMAC Svijet je lijep, pogotovo u HDZ-u

DENIS ROMAC Svijet je lijep, pogotovo u HDZ-u
DENIS ROMAC Svijet je lijep, pogotovo u HDZ-u
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2019. u 18:15 2019-02-28T18:15:50+01:00

To sada već postaje pravilo. Situacija nikad nije toliko teška i komplicirana da je šef HDZ-a u svojim nadrealnim medijskim nastupima i stranačkim govorima ne bi mogao reinterpretirati u ljubičastim bojama. Jer sudeći prema onome što Plenković govori, sve je lijepo i dobro, a Hrvatskoj ide odlično, pogotovo ako si hadezeovac. Plenković tvrdi da HDZ nikad nije bio snažniji. Uvjerava da njegova stranka pokazuje jedinstvo i uvijek pobjeđuje u političkim utakmicama. HDZ je »najozbiljnija stranka«. Svoje ushićenje HDZ-om premijer objašnjava zanimljivim primjerom. Podsjeća da je u vrijeme kada je preuzimao HDZ obećao da će transformirati i stranku i državu, pokazujući na primjeru HDZ-a kako izgleda ta transformacija.

– Ako pogledate stranku danas i stranku prije – imamo novi moderan statut, imamo predsjednicu države, vladu, parlamentarnu većinu, čak i promijenjenu strukturu parlamentarne većine, uvjerljivo vodimo na razini županija, pola jedinica lokalne i područne samouprave su, što se tiče HDZ-a, naši – argumentira Plenković »transformaciju« svoje stranke.

Drugim riječima, novi statut HDZ-a i činjenica da HDZ ima vladu i predsjednicu države, dokazuju pozitivnu transformaciju HDZ-a, baš kao što i rekonstrukcija parlamentarne većine, koju sada osiguravaju Bandićevi »žetoni« i »žetončići«, predstavlja transformaciju Hrvatske »na bolje«. Plenkovićev optimizam osobito dolazi do izražaja ovih dana u njegovim stranačkim govorima na ritualnim obljetnicama osnivanja HDZ-a, koje se slave diljem Hrvatske, svake godine otprilike u ovo vrijeme. Premijer je tako ovih dana u Ogulinu kazao kako ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više od HDZ-a za hrvatsku samostalnost i slobodu. Rekao je i da je HDZ bio predvodnik u provođenju reformskih napora u pogledu demokratskih institucija, kao i dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa i slobode medija. Nekoliko dana prije toga, pred HDZ-ovcima u Varaždinu, Plenković je kazao da je njegova vlada »učinila više nego bilo koja«.
Takve izjave toliko su apsurdne i neumjerene da ih je suvišno i pokušavati osporiti. Upravo pogrešna i povijesno neistinita tvrdnja o najvećim zaslugama HDZ-a za hrvatsku samostalnost predstavlja dokaz da HDZ nije transformiran. Tom se lažnom tvrdnjom po tko zna koji put opravdava pravo HDZ-a da vlada Hrvatskom.

Ostale Plenkovićeve izjave najbolje osporava hrvatska stvarnost, čega su svjesni i građani. Iako Hrvati na izborima najveći broj glasova daju HDZ-u, većina istodobno misli da HDZ zemlju vodi u pogrešnom smjeru. Bajkovitim izjavama Plenković pokušava utvrditi svoju poziciju stranačkog vođe i pred stranačkim članstvom, nakon što je u samo nekoliko mjeseci neutralizirao sve ključne »džepove otpora« u stranci. Obljetnice osnivanja HDZ-a za to su odlična prilika, iako ne znamo nijednu drugu stranku koja s tolikim entuzijazmom obilježava i slavi svaku obljetnicu osnivanja svakog svog ogranka. Iako je Plenkovićev HDZ »transformiran«, i to je ostalo isto. Pa ipak, valja priznati da te proslave nisu Plenkovićev izum. Tako je bilo u vrijeme Plenkovićevih prethodnika, Karamarka i Sanadera, a tako će biti i nakon Plenkovića. To je takva stranka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.