Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
7. prosinca 2019.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Sramota na granici mora prestati

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2018. u 14:56 2018-12-18T14:56:30+01:00

Premlaćivanje migranata, razbijanje njihovih mobitela i otimanje novca ozbiljni su zločini, no najnovije snimke ukazuju na kolektivni progon migranata, što budi sjećanje na neka mračna vremena

I najnovije snimke na kojima se vidi kako hrvatski policajci masovno protjeruju migrante u BiH ponovo ukazuju na ono što je bilo jasno od prvog trenutka: Hrvatska trenutačno mora zaustaviti bezakonje na granici i mora provesti temeljitu i neovisnu istragu optužbi o nezakonitom postupanju prema izbjeglicama i migrantima.

Jer optužbe na račun policije nikad nisu bile ozbiljnije. Premlaćivanje migranata, razbijanje njihovih mobitela i otimanje novca ozbiljni su zločini, no najnovije snimke ukazuju na kolektivni progon migranata, što budi sjećanje na neka mračna vremena. Kolektivno protjerivanje ljudi predstavlja kršenje četvrtog protokola Europske konvencije o ljudskim pravima, na kojoj počiva cjelokupni sustav zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda u poslijeratnoj Europi.

Težina i autentičnost dokaza ovaj su put vjerojatno doveli do promjene taktike policije. Dok je ranije uglavnom nonšalantno odbacivala sve optužbe na svoj račun, policija ovaj put uopće nije pokušala zanijekati protjerivanja. Međutim, policija nas uvjerava kako pritom postupa u skladu s »pozitivnim propisima« i kako je riječ o legitimnoj primjeni instituta odvraćanja, predviđenog člankom 13. schengenskog zakonika.

Premda taj članak doista spominje kako se zaštita državne granice od neovlaštenih prelazaka provodi »na način da sprečava i odvraća osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima«, u tom članku ne stoji ništa što bi moglo opravdati mahanje policajaca pendrekom, pištoljem ili automatskom puškom pred migrantima, šutiranje čizmom, a pogotovo masovno protjerivanje.

Štoviše, i u tom članku piše kako članice EU-a takve migrante moraju podvrgnuti procedurama u skladu s direktivom iz 2008., koja propisuje zajedničke standarde i postupke za vraćanje onih koji nezakonito borave na europskom tlu.

Da bi djelovala u zakonskim okvirima, policija migrantima koji nezakonito borave na hrvatskom teritoriju mora omogućiti podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Ako migranti ne zatraže zaštitu i azil, nad njima se provodi postupak readmisije, odnosno njihovo vraćanje odakle su došli, ali u skladu s propisanom procedurom. A pod tu proceduru, koliko god bili kreativni, nemoguće je podvesti ono što se vidi na snimkama koje su nastale u šumi u blizini mjesta Lohovo kod Bihaća.

Udruga Border Violence Monitoring, koja je zaprimila snimke o kojima je izvijestila javnost, navodi kako su u 240 sati snimljenog materijala snimljena 54 protjerivanja. Na snimkama se vidi oko 350 migranata (među njima i žene i djeca) i 91 policajac. Hrvatska stoga ovoj sramoti i masovnom kršenju ljudskih prava napokon mora stati na kraj.

Zaštitnici »kršćanske Europe« samo bi trebali poslušati papu Franju. Pozdravljajući prihvaćanje Marakeškog kompakta o migracijama, papa Franjo je u nedjelju još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da se ponaša odgovorno, solidarno i suosjećajno prema migrantima, ljudima koji su iz raznih razloga bili prisiljeni napustiti svoju domovinu. Zašto sada naši katolici, pa i policajci među njima, šute?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.