Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
16. studenoga 2019.
Zlu ne trebalo

kolumna DENIS ROMAC SDP nema razloga za naslađivanje

Franko Vidović / Snimio Denis LOVROVIĆ
Franko Vidović / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 17:42 2019-01-18T17:42:36+01:00

Avionski skandal nije samo Krstičevićev i Plenkovićev, nego skandal kompletne hrvatske politike, a osobito SDP-a, koji se u ovom slučaju zadovoljio ulogom suučesnika. Ali ovo je i skandal cijele hrvatske javnosti, civilizirane i miroljubive Hrvatske, a pogotovo medija

Ovaj put zaista nemamo razloga žaliti ministra Damira Krstičevića, premda nije ugodno gledati čovjeka koji pred kamerama doživi potpuni slom. Ministar Krstičević očito ne može funkcionirati pod pritiskom i ne može se kontrolirati. No sam je kriv za situaciju u kojoj se našao. Dobio je ono što je zaslužio, jer očito nije dorastao dužnosti koju je preuzeo.

Međutim, jesu li baš saborski SDP-ovci oni koji bi sada trebali likovati i naslađivati se nad Krstičevićevićevim mukama? Imaju li baš oni pravo poentirati zbog Krstičevićevog i Plenkovićevog fijaska s avionima? SDP-ov zahtjev za Krstičevićevom i Plenkovićevom ostavkom zbog ovog skandala zvučao bi vjerodostojnije da je SDP bio vjerodostojan u ovoj priči od početka. Ali nije.

Ovdje nije problematična samo nesposobnost ekipe koja je vodila ovaj posao i koja očito nije bila kadra vjerodostojno i transparentno, bez muljanja, odraditi tako zahtjevan posao, nego i sama namjera vodstva druge najsiromašnije zemlje Europske unije da pola milijarde dolara ulupa za polovne ili sada već skoro milijardu dolara za nove borbene letjelice.

Zašto? Razlog je jednostavan. Hrvatskoj ne trebaju borbeni avioni. Ni novi ni stari. Od najvećih sigurnosnih prijetnji koje nas očekuju u narednim godinama i desetljećima – a stručnjaci vele da su to cyber napadi, terorizam, migrantski problemi, porast netolerancije i etničkog nasilja, depopulacija, rastuće siromaštvo, klimatske promjene.... – nećemo se moći obraniti borbenim avionima.

Zato ova kupovina nema puno veze s našim obrambenim potrebama. Ali ima s interesima različitih lobija, a Krstičević se protekle dvije godine ponašao više kao lobist nego kao ministar. I zato u ovom slučaju nije zakazala samo vlast, nego i opozicija, osobito u Saboru.

Na početku ove skandalozne epizode SDP se protivio kupnji skupih i nepotrebnih borbenih aviona. Sjećamo se kako je Gordan Maras putem Facebooka pozivao građane da biraju između HDZ-ovih i SDP-ovih prioriteta, odnosno između »aviona i obrazovanja«, »raketa i tableta«.

A onda se dogodio (ne)očekivan preokret. SDP-ovci su početkom prošle godine popustili i dali zeleno svjetlo iracionalnoj odluci, najprije na saborskom Odboru za obranu, kojem je na čelu SDP-ovac Igor Dragovan, a potom i na sastanku SDP-ove koordinacije za unutarnje poslove i obranu, koju vodi upravo Franko Vidović, koji je sada avionskim maketama u Saboru provocira Krstičevića.

Vidovićev odbor zauzeo se za »dugoročno održivo opremanje zračnih snaga koje će biti usklađeno s političkim prioritetima i financijskim mogućnostima naše zemlje«, što je ujedno značilo i zeleno svjetlo za nabavku aviona, iako uopće nije bilo jasno kako je moguće pomiriti »dugoročno održivo opremanje zračnih snaga« i trenutačne financijske mogućnosti Hrvatske.

SDP je zakazao i kada je riječ o parlamentarnom nadzoru realizacije ovog posla. Nije slučajno da čelna mjesta u ključnim odborima za nadzor obrambenog resora i obavještajnih službi – odboru za obranu i odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – uvijek pripadaju opoziciji, u ovom slučaju SDP-u. Opozicijski parlamentarni nadzor je krucijalan, osobito u ovim resorima, jer je važno osigurati da vojska i tajne službe budu pod nadzorom. Na čelu odbora za obranu tako je Igor Dragovan, a odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

I kada vidimo kako se SDP ponašao protekle dvije godine kada je riječ o poslu s avionima, jasno je da opozicija nije odradila svoj posao. Znamo da je saborski odbor više puta raspravljao o avionima, zadnji put sredinom prosinca prošle godine, kada je ministar Krstičević informirao članove odbora o tadašnjem statusu projekta.

Dragovan je tada, tri tjedna prije konačne propasti posla, kazao kako je zadovoljan dobivenim informacijama, iskazavši uvjerenje da će postupak između Izraela i SAD-a za dobivanje odobrenja za prodaju zrakoplova Hrvatskoj biti uspješno okončan kako bi se potpisao ugovor između Hrvatske i Izraela.

Nismo tada čuli od Dragovana ništa o tome što je zapravo sporno u ovom poslu, iako je već tada bilo jasno da će Krstičevićev plan propasti zbog ignoriranja upozorenja američke strane. O tome je i opozicija morala biti obaviještena, jer ako nije, onda nije dobro radila svoj posao.

Umjesto toga, Dragovanov odbor očito se zadovoljio Krstičevićevim uvjeravanjima da je sve u redu, ponovno pokazavši da nije dorastao svojoj zadaći.

Zato ovaj skandal nije samo Krstičevićev i Plenkovićev, nego skandal kompletne hrvatske politike, i vladajuće i opozicijske, a i SDP-a, koji se u ovom slučaju – i ne samo u ovom – zadovoljio ulogom suučesnika. Ali ovo je i skandal cijele hrvatske javnosti, civilizirane i miroljubive Hrvatske, a pogotovo medija, koji su masovno i bez ozbiljnijeg otpora podlegli avionskoj histeriji. U ovoj sramotnoj epizodi svi su kapitulirali.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.