Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Planira li nas to Plenković ušutkati?

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2018. u 13:47 2018-08-22T13:47:09+02:00

Razloge Kujundžićeve naprasne agresivnosti ipak je ispravnije potražiti u prekjučerašnjoj izjavi njegova šefa, premijera Plenkovića koji, kako je rekao, »neće dopustiti hajku« na Kujundžića

U samo nekoliko dana ministar zdravstva Kujundžić doživio je nevjerojatnu preobrazbu. Od preplašenog i nervoznog ministra koji, znojeći se pred kamerama, skrušeno uvjerava da trebamo biti zadovoljni zdravstvenim sustavom kakav imamo, Kujundžić se preko noći pretvorio u pravog jastreba.

Ne skidajući osmijeh s lica, Kujundžić sada najavljuje »politički i sudski« obračun s onima koji su se proteklih dana usudili postaviti pitanje njegove odgovornosti i funkcionalnosti službe hitne medicinske pomoći.

I nije ostao samo na prijetnji. U intervjuu Večernjem listu Kujundžić najavljuje trajno oduzimanje liječničkih licenci Željku Jovanoviću, Ines Strenja Linić i Boži Petrovu, tvrdeći da su »smrt mladoga čovjeka i tragediju obitelji koristili ili za dnevnopolitičko skupljanje bodova ili pokazali krajnje neznanje o medicini, gdje su bez dijagnoze davali terapiju«.

Ne znamo koliko je za ovaj rijetko viđeni preobrat kod ministra Kujundžića zaslužan objavljeni obdukcijski nalaz koji je, treba li uopće naglašavati, ispunio sva očekivanja ministra Kujundžića.

Razloge smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića nalaz obdukcije pripisuje prepoznatom astmatskom bronhitisu, ali i neprepoznatoj srčanoj mani, odnosno mani krvnih žila, baš kao što je to prije nekoliko dana i najavio ministar Kujundžić.

Zanimljivo je, međutim, da objavljeni nalaz obdukcije zapravo predstavlja preliminaran izvještaj, što znači da konačan izvještaj – koji bi trebao dati konačan nalaz s točnom dijagnozom anomalije koja je izazvala naglu smrt – još nije gotov. 

Razloge Kujundžićeve naprasne agresivnosti ipak je ispravnije potražiti u prekjučerašnjoj izjavi njegova šefa, premijera Plenkovića koji, kako je rekao, »neće dopustiti hajku« na Kujundžića.

Riječ je o još jednoj nevjerojatno arogantnoj izjavi premijera Plenkovića, koji je svojedobno opoziciju tjerao u podrum, da bi sada legitimno propitivanje funkcioniranja jednog od najosjetljivijih i najvažnijih segmenata zdravstvenog sustava nazvao »hajkom«!?

Plenković bi trebao precizno obrazložiti što točno podrazumijeva pod »hajkom« i kako misli da tu »hajku« »neće dopustiti«. Ne znamo, naime, otkad to čelnici izvršne vlasti u demokracijama dopuštaju ili zabranjuju raspravu o bilo kojem relevantnom pitanju, a pogotovo o ovako važnom pitanju kao što je odgovornost ministra zdravstva za funkcioniranje zdravstvenog sustava, što je u suvremenim društvima jedan od najvažnijih i najosjetljivijih segmenata vlasti.

Nije jasno što to premijer planira poduzeti protiv onih koji se ogluše o njegove želje? I kako će ih uvjeriti da ga poslušaju? Samo premijerskim apelom ili će pritisak poprimiti konkretnije oblike? Premijer Plenković i ministar Kujundžić već sada se ponašaju kao da su spremni s pozicije sile i moći ušutkati sve koji se ubuduće usude pisnuti o ovoj temi.

Upravo to stoji iza skandaloznog ponašanja ministra Kujundžića, koji svojom prijetnjom oduzimanjem licence svojim glavnim kritičarima zapravo želi ušutkati ostale kritičare, i to baš u trenutku kada je u hrvatskim medijima osvanula nova Kujundžićeva afera.

Prema Nacionalu, koji je svoju priču potkrijepio i dokumentima, Kujundžić je osobno ugrozio obnovu hitnog prijema sedam bolnica sredstvima EU fondova. I kako će Kujundžić i Plenković sada odgovoriti na ove optužbe? Ili će samo još jednom poručiti novinarima da začepe?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.