Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Ovako se hrani populizam

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2019. u 14:20 2019-01-22T14:20:00+01:00

Jučerašnja odluka Ustavnog suda, na žalost, ne pridonosi raščišćavanju ove pravne i političke zbrke. Ustavni sud, prema riječima njegova predsjednika Miroslava Šeparovića, odbacio je zahtjeve referendumskih inicijativa »Istina o Istanbulskoj« i »Narod odlučuje« tvrdeći da inicijative nisu dokazale povredu ustavnosti i zakonitosti

Cijeli postupak provjere valjanosti potpisa za referendume o izmjeni izbornog zakonodavstva i Istanbulskoj konvenciji, uključujući i jučerašnju odluku Ustavnog suda, odrađen je toliko traljavo i nevjerodostojno da će samo dodatno narušiti povjerenje u institucije, što i jest jedan od ključnih ciljeva pokretača ovih inicijativa.

Premda je vrlo vjerojatno da inicijative nisu u propisanom roku i na zakonit način prikupile dovoljan broj potpisa, na što ukazuje i ono neobjašnjivo povećanje broja potpisa između objave broja prikupljenih potpisa i njihove predaje Saboru, vladajući su se najprije odlučili za kontraproduktivnu taktiku odugovlačenja.

Zatim je Sabor provjeru potpisa povjerio ministru uprave Lovri Kuščeviću, koji nije mogao prikriti otvoreni prezir prema referendumskim inicijativama, što nije pridonijelo vjerodostojnosti i integritetu cijelog postupka.

Onda je provjera potpisa trajala mjesecima. Inicijative su zatražile dozvolu za slanje nezavisnih promatrača, ali Kuščević je to, dakako, odbio. Predložio je samo mogućnost djelomičnog uvida u nevažeće potpise, opravdavajući se zaštitom osobnih podataka, što su inicijative odbile, a zanimljivo je da je sudjelovanje u Kuščevićevom »igrokazu« odbio i GONG, premda ta udruga ne podržava ove referendumske inicijative. Postupak provjere potpisa povjeren je tvrtki APIS, što je samo dodatno ohrabrilo teze o »ukradenom referendumu«.

Samovolju vladajućih omogućava važeći Zakon o referendumu, koji je pun pravnih praznina i nedorečenosti. Zakon propisuje da inicijative predaju potpise Saboru na provjeru, ali ne i kako ta provjera treba izgledati i tko je treba provoditi. Postupak provjere, dakle, potpuno je nereguliran. Nema nikakvih jamstava ni kada je riječ o nadzoru procesa provjere, jer nije predviđeno neovisno nadzorno tijelo koje bi kontroliralo moguće zloupotrebe.

Jučerašnja odluka Ustavnog suda, na žalost, ne pridonosi raščišćavanju ove pravne i političke zbrke. Ustavni sud, prema riječima njegova predsjednika Miroslava Šeparovića, odbacio je zahtjeve referendumskih inicijativa »Istina o Istanbulskoj« i »Narod odlučuje« tvrdeći da inicijative nisu dokazale povredu ustavnosti i zakonitosti.

No Ustavni sud ni »unatoč uočenim nedostacima« u Zakonu o referendumu nije došao do zaključka da je ovaj zakon do te mjere nerazrađen i manjkav da onemogućava ili ugrožava provođenje referenduma u skladu s Ustavom i zakonom«.

Šeparović usto poručuje kako je sada na potezu Sabor, koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume, dok ustavni sudac Miroslav Šumanović u svom izdvojenom mišljenju tvrdi da je od svih tijela državne vlasti jedino Ustavni sud nadležan za utvrđivanje jesu li ispunjeni ustavni uvjeti za referendum i da jedino on može odrediti način, tehniku i kriterije provjere bitnih činjenica, dakle potpisa.

Nije teško pretpostaviti kako će ovo proturječje objasniti populističke inicijative, koje time dobivaju novu municiju za svoje tvrdnje kako je »odnarođena vlast« još jednom izdala volju svojih građana. Na ovom primjeru odlično vidimo kako upravo nesposobna i nevjerodostojna vlast najuspješnije proizvodi humus za bujanje populizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.