Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Komentar

kolumna DENIS ROMAC Konačni obračun?

DENIS ROMAC Konačni obračun?
DENIS ROMAC Konačni obračun?
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2019. u 19:45 2019-02-19T19:45:06+01:00

Što više informacija izlazi u javnost, što više toga saznajemo, to izgleda sve gore i sve lošije. Tim je riječima premijer Andrej Plenković još u studenome prošle godine komentirao aferu SMS. Sada, nakon što je u tom predmetu Uskok napokon podigao optužnicu protiv nekadašnjeg policijskog informatičara iz Belišća Franje Varge i Blaža Curića, vozača ministra Tolušića i kuma i suborca Milijana Brkića, moglo bi se reći da ta afera izgleda još gore i lošije. Stoga se postavlja opravdano pitanje hoće li ovu optužnicu Plenković iskoristiti za dugoočekivani završni obračun s Brkićem, svojim najvećim unutarstranačkim protivnikom?

Uskokova optužnica, naime, Brkićeva kuma više ne tretira samo kao nekog tko je Vargi samo javio da ga policija prisluškuje tražeći od njega da uništi dokaze, nego i kao izravnog aktera počinjenog kaznenog dijela. Curić je optužen da je aktivno sudjelovao u izradi krivotvorene korespondencije kojom je Varga, po nalogu svojih naručitelja, želio otežati i onemogućiti sudske postupke, i to tako da je Vargi dostavljao podatke potrebne za krivotvorenje, odnosno telefonske kontakte dužnosnika i drugih osoba. Te su krivotvorine, kako sada zaključuje Uskok, trebale opravdati zaključak da pojedini državni dužnosnici dogovaraju pokretanje određenih kaznenih postupaka i pritišću pravosudne dužnosnike da donose presude bez dokaza, a sve u cilju kompromitacije određenih sudskih postupaka.
Još iz Varginog iskaza istražiteljima što je prije nekoliko mjeseci osvanuo u medijima, bilo je jasno da se obruč oko Brkića steže. Varga je tvrdio da je sve radio po nalogu bivšeg predsjednika HDZ-a Karamarka, njegova zamjenika Brkića i Vlade Galića, tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

A Varga je, čini se, radio sve što je od njega traženo. Tako je, sudeći prema onome što je ispričao u svom iscrpnom iskazu istražiteljima, krivotvorio dokaze i prikupljao informacije za ucjene, navodno i nastavnika u Visokoj policijskoj školi, koji su odlučivali o sankcijama za Brkićevo plagiranje diplomskog rada.
Vargin je iskaz svojedobno Plenkoviću poslužio za poziv pravosudnim tijelima da ovu aferu, koja kompromitira Brkića, rasvijetle »do kraja«, što ukazuje na činjenicu da ovaj predmet ima i nezaobilaznu političku dimenziju. Uskokova optužnica potvrđuje kako je riječ o ozbiljnim optužbama koje bi Plenković mogao sada iskoristiti za Brkićev odstrel. Plenković je svog zamjenika i dosad držao u šaci, a sada se pritisak na njega dodatno povećao.

Upitno je, međutim, kako bi Plenković opravdao konačni obračun s Brkićem, osobito pred stranačkom javnošću, s obzirom na to da u nekim drugim slučajevima HDZ itekako tolerira ljude s optužnicama, bilo u vlastitim redovima, bilo u redovima svojih koalicijskih partnera, dok u ovom slučaju Brkić nije ni optužen. HDZ se u tom pogledu ponaša krajnje arbitrarno, od slučaja do slučaja. Osim toga, premijer je ovu aferu dosad odlično iskoristio protiv Brkića, koji je u HDZ-u potpuno marginaliziran, a iz javnosti je skoro iščezao, kao da se pomirio s vlastitom sudbinom, ali i kako bi pokazao kakva sudbina čeka sve koji se usude dovesti u pitanje njegov autoritet. Brkić sada o pobuni protiv Plenkovića i njegovom rušenju može samo maštati, tako da i trenutak za konačni obračun s Brkićem može još malo pričekati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.