Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Hrvatska je opsjednuta Srbijom

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 15:38 2018-09-25T15:38:11+02:00

Hrvati u Slovencima ne prepoznaju neprijatelje, dok je sa Srbima drukčije. Što ne čudi, s obzirom na to da je Srbija ipak najveća zemlja u regiji, a Srbi najmnogoljudniji narod, ali i zato što se hrvatsko-srpsko neprijateljstvo svakodnevno i izdašno hrani i potiče, i to od strane većine najvažnijih hrvatskih političara i medija, da ne spominjemo škole, stadione...Nitko od toga ne prosperira kao HDZ

Na raspravi o ravnopravnosti i jačanju ekonomskog i političkog položaja žena, koja je u Montrealu okupila šefice diplomacija niza zemalja, hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u svom je izlaganju govorila o ulozi žena u Domovinskom ratu.

Ne želimo reći da se nema što reći o ulozi žena u Domovinskom ratu, to nikako, ali je li ratni i postratni diskurs doista jedini i najvažniji kada je riječ o temama kojima se Hrvatska, više od 20 godina od kraja rata – premda neki uvjeravaju da je rat završen tek prije nekoliko godina oslobađajućim haškim presudama hrvatskim generalima – treba predstaviti svijetu?

Šefica diplomacije u tome nema nikakvu posebnu ulogu. Ona je samo prepoznala i preuzela vladajući model. Priča o ratu i ratnim pobjedama, opsjednutost Srbijom i bivšom državom, Jugoslavijom, koja se još nije raspala i umrla jedino u glavama hrvatskih desničara, neiscrpna je tema. Opsjednutost Srbima i ratom vladajućem HDZ-u osigurali su politički monopol posljednja tri desetljeća, a mogli bi i sljedeća tri.

To je tema koja političkim akterima u Hrvatskoj jamči politički profit, ali isključivo za pravovjerni HDZ, čuvara mitova o ratu i opasnostima što Hrvatskoj prijete od Srba i Jugoslavije.

Način na koji je hrvatska politika opsjednuta istočnim susjedom neke će možda podsjetiti na slovensku opsjednutost Hrvatskom, s obzirom na to da je slovenska vanjska politika već desetljećima skoro u cijelosti definirana i podređena odnosima s Hrvatskom i slovensko-hrvatskim otvorenim pitanjima.

No, kao što Hrvati ne dijele slovensko opsesivno bavljenje Hrvatskom, osim u nekim prijelomnim događajima, jer Sloveniju jednostavno ne smatraju ravnom Hrvatskoj, tako ni u Srbiji Hrvatska nije tako važna i bitna tema kao što je, recimo, Srbija uvijek važna tema u Hrvatskoj.

Dok Hrvati Slovence smatraju bezopasnima i nevažnima, što, naravno, nije točno, Srbe shvaćaju ozbiljnije. Hrvati u Slovencima ne prepoznaju neprijatelje, dok je sa Srbima drukčije. Što ne čudi, s obzirom na to da je Srbija ipak najveća zemlja u regiji, a Srbi najmnogoljudniji narod, ali i zato što se hrvatsko-srpsko neprijateljstvo svakodnevno i izdašno hrani i potiče, i to od strane većine najvažnijih hrvatskih političara i medija, da ne spominjemo škole, stadione...

Nitko od toga ne prosperira kao HDZ. Upravo ta stranka godinama parazitira na činjenici da se današnja Hrvatska bavi istim temama kao i prije 20 ili 25 godina. Kao da rat još traje ili kao da je netom završio. Opasnost je stalno prisutna.

Stalno održavanje ratne vrućice i atmosfere ratnog stanja pogonsko je gorivo koje pokreće i održava HDZ na životu. Čak se i premijer Andrej Plenković polako tome prilagođava, shvaćajući važnost stalnog podgrijavanja ratnog stanja sa Srbijom. Srbi i Jugoslavija nepresušna su tema u Hrvatskoj.

Propala država na cijelom postjugoslavenskom prostoru nigdje nije življa nego u današnjoj Hrvatskoj, i to isključivo kao prikrivena prijetnja i opasnost, što je, naravno, potpuna besmislica. Hrvatsku sile na život u prošlosti kako ne bi mogla živjeti u sadašnjosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.