Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo

kolumna DENIS ROMAC Facebook svetac

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2018. u 17:32 2018-10-05T17:32:39+02:00

Kao što Brkić, drugi čovjek HDZ-a, ne živi životom kojim živi na Facebooku, tako ni HDZ nije stranka za koju se predstavlja. Riječ je o tipičnoj HDZ-ovskoj laži i obmani

Što biste pomislili za nekoga tko ustrajno zaziva »poštovanje ljudskog dostojanstva, milosrđe i toleranciju«, apelirajući da nas u našim svakodnevnim životima nosi »vjera, ljubav, mir i zajedništvo«? Što bi vam drugo moglo pasti na pamet nego da je riječ o kakvom svećeniku, a sigurno bezgrešniku i mučeniku.

I u najgorim vremenima on inzistira na miru. Naš će svetac tako o prošlom Uskrsu podsjetiti na dirljive riječi kardinala Alojzija Stepinca na isti dan 1941. godine.

U vrijeme kada je rat već bjesnio Starim kontinentom Stepinac je tako kazao kako je »jedan od najljepših darova što ih je Isus donio svojim apostolima nakon slavnog uskrsnuća bez sumnje bio dar mira«.

Uopće ne treba naglašavati kako naš asket smatra da je Katolička crkva odigrala iznimno važnu ulogu u opstanku Hrvata, te da su vjernici, kako je nedavno napisao, oduvijek davali dušu hrvatskom društvu.

U vrijeme blagdana on, naime, govori o vremenu ispunjenom mirom, dobrotom i vjerom u čovjeka, prisjećajući se »hrvatskog naroda« i zazivajući »istinsko nadahnuće za činjenje dobra drugome«.

Jer on je nadasve altruist. Točnije, domoljubni altruist. Njemu su, dakako, na prvom mjestu narod i Domovina, uvijek s velikim prvim slovom. Njegovo je poslanje, kako sam kaže, boriti se za svoj narod i voditi putem istine, a ne zavoditi. Naš junak nudi istinu, a ne zavođenje, obmanu ili, nedajbože, laž.

Ovaj hrvatski mučenik je, pogađate, Milijan Brkić. Svetac među političarima. I među običnim smrtnicima. Takav dojam sječe se pozornim čitanjem njegovih objava na Facebooku.

Riječ je o čovjeku koji je svoju strelovitu političku karijeru izgradio stvorivši o sebi sliku sveca i mučenika, a ne bivšeg obavještajca i policajca. Sada vidimo da je riječ o dobro umreženom moćniku, uronjenom u aferu koja ga duboko kompromitira – i to ne samo njega nego i njegovu stranku – povezujući ga sa svijetom doušnika, falsifikatora i prostitutki.

U svojim objavama na Facebooku, koji je zapravo njegova propovjedaonica, putem koje Brkić komunicira sa svojom pastvom, naš je svetac uvijek uzvišen, a ponekad i praktičan.

Njegov je cilj naš zajednički boljitak. On je tu zbog nas, poručujući kako je njegovo jedino poslanje svima omogućiti dostojanstven život u Domovini: »A to znači suočiti se s pravim problemima koji svakodnevno tište malog čovjeka, boriti se za svoj narod i nikada ne posustati«.

Logično je da je takav čovjek, uvijek spreman na borbu i žrtvu za svoj narod i svog bližnjeg, ponekad i lirski raspoložen, pogotovo u vrijeme velikih obljetnica. Tako nas je o prošloj obljetnici Oluje pokušao ganuti ne svojim, nego nacional-patetičnim stihovima Marka Perkovića Thompsona: »Sve bih dao da je vidim ponosnu i lijepu k'o u snovima, sve bih dao i opet bi spreman stao, svoj bi život dao«.

On je, dakako, i hrvatski integralist. To znači da Brkić smatra da su Hrvati narod s dvije domovine i da je povezanost Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH »neraskidiva«. Ljubav prema narodu, dakako, mora biti bezuvjetna.

Političari su u njegovoj viziji »svjetionici« koji će »isijavati pozitivno svjetlo skrbi i brige o Hrvatima« te biti »dostupni i služiti onima koji su ih izabrali«. On je, barem tako tvrdi, jedan od onih koji svoj život žive u skladu sa sobom i prirodom, »ponekad i uz odmak od mišljenja sredine«.

U vrijeme sukoba i svađa, on je, dakako, onaj koji miri. Kada su se u svibnju predsjednica države i premijer žestoko sukobili zbog demografije i sazivanja izvanredne sjednice vlade na tu temu, Brkić je proročanski podsjetio kako su ih građani izabrali da rješavaju njihove probleme, i to snagom argumenata, a nikako argumentom sile. Premda i on, dakako, smatra da »bijela kuga« i demografski problem dovode u pitanje opstanak hrvatskog naroda i opstojnost države.

Pomirljivi Brkić čak je jednom zgodom poručio kako »nama nema naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol i dogovore se što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku«, što je objavio početkom veljače, dalekosežno otvorivši raspravu o tzv. velikoj koaliciji.

Međutim, u istom statusu na Facebooku Brkić opet vizionarski apostrofira kako su »korupcija, sporo pravosuđe, kriminal, nepotizam i ideološke podjele najveći razlozi kolektivne apatije društva, ali i odlaska mladih«, smatrajući kako bi se čitavo društvo trebalo zapitati kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu.

I doista, kako je nastala ova atmosfera o kojoj govori Brkić? Koliko je toj atmosferi pridonio ovaj raskorak između Facebook Brkića kojemu je tobože isključivo Hrvatska na pameti i stvarnog Brkića koji ipak najprije brine o svojim interesima i svojim tajanstvenim poslovima?

Jer upućeni tvrde da su Brkiću primarni upravo njegovi poslovi, a ne vjerski i nacionalni zanos. Riječ je o važnom pitanju, jer upravo u tom se raskoraku krije ne samo Brkićeva laž, nego i velika laž »najdomoljubnije stranke« u Hrvata.

Kao što Brkić, drugi čovjek HDZ-a, ne živi životom kojim živi na Facebooku, tako ni HDZ nije stranka za koju se predstavlja. Riječ je o tipičnoj HDZ-ovskoj laži i obmani.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.