Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
12. studenoga 2019.
Kolumna

DENIS ROMAC Europa će nadživjeti Trumpa

foto Reuters
foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 22:56 2018-07-26T22:56:02+02:00

Nije iznenađujuće što u Bruxellesu ne gaje prevelika očekivanja od sinoćnjeg razgovora predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa, premda taj razgovor smatraju najvažnijim u cijelom Junckerovom mandatu na čelu Europske komisije. Juncker je trebao nagovoriti Trumpa da odustane od carina što potkopavaju globalni poredak koji počiva na slobodnom tržištu, no taj je pokušaj unaprijed osuđen na neuspjeh. Juncker želi spriječiti trgovinski rat s Trumpom, iako je Trumpov rat protiv Europe već počeo. Američke carine na čelik i aluminij već su na snazi, na što je Europa uzvratila carinama na američku robu.

I dok američke carine na čelik i aluminij pogađaju europski izvoz u vrijednosti od šest milijardi eura, Trump najavljuje carine na europske automobile i dijelove za automobile, i to u deseterostruko višem iznosu od carina na čelik i aluminij, što će snažno pogoditi europsku, a osobito njemačku automobilsku industriju.

Juncker bi trebao nagovoriti Trumpa da odustane od carina na europske automobile, nudeći Trumpu snažno gospodarsko partnerstvo i multilateralni dogovor o carinama u automobilskom sektoru, koji bi obuhvatio SAD, EU, Japan, Kinu, Meksiko i Južnu Koreju. Malo je vjerojatno da će Trump prihvatiti europsku ponudu, budući da je američki predsjednik uvjeren da njegova taktika zastrašivanja djeluje. Neposredno uoči Junckerovog dolaska Trump se pohvalio da je Europa na njegovu najavu novih carina na automobile odgovorila prestrašeno i panično, nudeći mu razgovor, iako je upravo Juncker nedavno zaprijetio Trumpu da će Europa i dalje na svaki američki izazov uzvratiti po načelu »oko za oko«. Trump je Junckera zbog njegove nepopustljivosti na nedavnom summitu G7 u Kanadi nazvao »pravim ubojicom«, a iako mu Juncker nije uzvratio istom mjerom, u ovom slučaju ne bismo trebali imati previše iluzija.

Riječ je o nekonvencionalnim političarima, premda njihova nekonvencionalnost ima različiti predznak. Junckera već dugo prati sjena političara koji ima problem s alkoholom, što je kulminiralo njegovim teturanjem na nedavnom summitu NATO-a u Bruxellesu, premda ga je Juncker opravdavao išijasom. Pa ipak, Juncker je dugogodišnji političar i pregovarač s golemim iskustvom, što za Trumpa, unatoč njegovom poslovnom iskustvu, nikako ne možemo reći. Trump nije političar, a iz njegovih predrasuda prema ujedinjenoj Europi proizlazi i njegov pregovarački pristup. Trump, naime, ne želi nikakav sporazum s EU i inzistira na pojedinačnim sporazumima s europskim članicama, ne želeći priznati da Europa ima zajedničku trgovinsku politiku. Aktualni američki predsjednik, koji simpatizira diktatorske režime, prezire i podcjenjuje samu ideju Europske unije, ne shvaćajući kako se takva integracija još nije raspala.

Iako je stalno na rubu kaosa, Europa funkcionira. Kriza je njezino prirodno stanje. Baš kao i Putin, i Trump u ujedinjenoj Europi vidi prijetnju i neprijatelja, bez obzira je li riječ o trgovini ili NATO savezu. Njegove neumjesne i neutemeljene optužbe na europski račun, srećom, samo dodatno učvršćuju Europsku uniju. Europa će nadživjeti Trumpa (i Putina), možda upravo zahvaljujući Trumpu (i Putinu).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.