Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Darovi "prijatelja" Tajanija

Antonio Tajani / Reuters
Antonio Tajani / Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. veljača 2019. u 14:28 2019-02-12T14:28:01+01:00

Tajanijeva sramotna izjava ima ponajprije unutarnjopolitički kontekst. I Tajani je u predizbornoj kampanji, pokušavajući se uklopiti u radikaliziranu talijansku političku stvarnost, koju diktira ksenofobna retorika Salvinija koji je u Bazovici izjednačavao komunizam i nacizam, zaboravljajući, dakako, na fašizam i njegove prve žrtve, Hrvate i Slovence

Primirje, na žalost, nije izdržalo ni cijelo desetljeće. Šokantna izjava o »talijanskoj Istri« i »talijanskoj Dalmaciji« što ih je nad jamom u Bazovici izrekao Antonio Tajani, koji nije samo talijanski političar, nego i predsjednik Europskog parlamenta, najviše europske institucije, otvara stare rane, za koje smo mislili da su zacijelile.

Od velebnog koncerta pomirenja pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija na prekrasnom središnjem trgu u Trstu, koji je predstavljao simboličan čin zatvaranja stranica starih sukoba koji su godinama opterećivali odnose susjednih zemalja, nije prošlo ni devet godina.

Tog su dana tadašnji predsjednici Hrvatske, Slovenije i Italije, Ivo Josipović, Danilo Türk i Giorgio Napolitano, položili vijence na Narodni dom u Trstu, simbol stradanja Slovenaca i Hrvata u tom gradu, koji su fašisti zapalili prije skoro 100 godina na početku svog zločinačkog pohoda, ali i vijence na spomeniku esulima kod tršćanskog željezničkog kolodvora.

Hvalevrijednim činom okončana je napetost koja je kulminirala 2007. godine, kada je Napolitano za fojbe okrivio »ekspanzionističke Slavene« i »krvoločne slavenske barbare željne osvete«, što je pak naišlo na žestoku reakciju tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića, koji je talijanskog predsjednika optužio za rasizam.

I kada smo mislili da je gotovo, opet svjedočimo još jednoj besramnoj zloupotrebi žrtava fojbi od strane talijanskih političara, pa i od jednog od najviših europskih dužnosnika, kojeg je premijer Plenković, s kojim dijeli članstvo u EPP-u, prije dvije godine nazvao »istinskim prijateljem« i »poznavateljem Hrvatske«, koji će Europski parlament voditi »sa simpatijama prema Hrvatskoj«.

Tajanijeva sramotna izjava ima ponajprije unutarnjopolitički kontekst. I Tajani je u predizbornoj kampanji, pokušavajući se uklopiti u radikaliziranu talijansku političku stvarnost, koju diktira ksenofobna retorika Salvinija koji je u Bazovici izjednačavao komunizam i nacizam, zaboravljajući, dakako, na fašizam i njegove prve žrtve, Hrvate i Slovence.

U tome je problem s revizionizmom. Revizionisti događaje, a pogotovo zločine partizana, uvijek promatraju izdvojeno, izvan povijesnog konteksta. Fojbe se interpretiraju kao jedinstven zločin, koji nije imao nikakve veze s fašističkim pogromima na istočnoj obali Jadrana koji su mu prethodili. Ali najgore je što se sjećanje na žrtve tog zločina opet zloupotrebljava za stvaranje novih mržnji i netrpeljivosti.

Zato Hrvatska mora odgovoriti odlučno, ali odmjereno. Plenković mora zatražiti ispriku od svog prijatelja Tajanija, kao što se predsjednica države mora ograditi od skandaloznih Salvinijevih izjava, pogotovo zato što je još nedavno iskazala razumijevanje za sramotnu Salvinijevu migrantsku politiku.

Međutim, Hrvatska ne smije dolijevati ulje na vatru. Poštovanje povijesnih činjenica bit će najbolji odgovor na šokantno iskrivljavanje tih činjenica od strane talijanskih, a na žalost i europskih dužnosnika.

Fojbe jesu zločin, ali taj zločin nije došao niotkud. Osim toga, utvrđeno je da se u fojbama nalaze ne samo talijanske, nego i slovenske i hrvatske žrtve, što je još jedna potvrda činjenice da bi nas sjećanje na žrtve fojbi trebalo povezati, a ne razdvajati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.