Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Komentar

Komentar DENIS ROMAC Bavarske pouke za HDZ i SDP

Horst Seehofer / Reuters
Horst Seehofer / Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 15:39 2018-10-16T15:39:17+02:00

Zato je primjer bavarskog CSU-a poučan i za HDZ. Debakl CSU-a dobro pokazuje što se sve može dogoditi kad stranke desnog centra pokušavaju kopirati ekstremnu desnicu. Pritom svakako moramo imati na umu ono što se s HDZ-om dogodilo nakon Karamarkovog preuzimanja te stranke, a pogotovo nakon oštre radikalizacije HDZ-a 2014. i 2015. godine

Teško je shvatiti koliko su bavarski birači kaznili tamošnju vladajuću Kršćansko-socijalnu uniju (CSU) ako nemamo u vidu politički monopol što su ga bavarski demokršćani uživali u Bavarskoj od uspostave demokracije nakon Drugog svjetskog rata do danas.

Na svim poslijeratnim izborima, osim na jednim, CSU je u Bavarskoj osvajao apsolutnu većinu. Ta je stranka u Bavarskoj znala osvajati i 60 posto glasova, što je rijetkost i u europskim razmjerima. Zato je 35 posto glasova osvojenih u nedjelju, premda je i dalje riječ o relativnoj pobjedi, povijesni poraz za tu važnu bavarsku stranku, koja ima krucijalnu ulogu u nacionalnoj politici.

CSU je sestrinska stranka kršćanskih demokrata Angele Merkel (CDU), tako da CSU i CDU koaliraju na nacionalnoj razini, dok CDU ne ističe svoje kandidate na bavarskim izborima. Aktualni potres u bavarskom CSU-u svakako će se reflektirati na stabilnost vladajuće koalicije u Berlinu, a imat će posljedice i na cijelu Europu, pa tako i na Hrvatsku, pogotovo ako političari u drugim zemljama ne izvuku pravu pouku iz bavarskih izbora.

A jedna od glavnih pouka tih izbora jest da se primitivno radikaliziranje temeljnih stranačkih pozicija bavarskim konzervativcima nije isplatilo. Štoviše, sudeći po spektakularnom uspjehu bavarskih Zelenih, čini se da se čelnicima CSU-a Horstu Seehoferu i Markusu Söderu pokušaj suprotstavljanja AfD-u njegovim kopiranjem obio o glavu.

Takvom jeftinom taktikom čelnici CSU-a podcijenili su vlastite birače. S osvojenih 18 posto glasova – skoro dvostruko više od AfD-a! – Zeleni su najveće iznenađenje bavarskih izbora i već ih nazivaju novom »narodnom strankom« u Njemačkoj.

Povijesni uspjeh te stranke vjerojatno valja dovesti upravo s radikalizacijom CSU-a, širenjem antimigrantske histerije i politizacijom migrantskog problema.

Zato je primjer bavarskog CSU-a poučan i za HDZ. Debakl CSU-a dobro pokazuje što se sve može dogoditi kad stranke desnog centra pokušavaju kopirati ekstremnu desnicu. Pritom svakako moramo imati na umu ono što se s HDZ-om dogodilo nakon Karamarkovog preuzimanja te stranke, a pogotovo nakon oštre radikalizacije HDZ-a 2014. i 2015. godine. 

Osim za HDZ, bavarski izbori nose važnu pouku i za SDP. Socijaldemokrati u Bavarskoj doživjeli su potpuni debakl, prepolovivši svoj izborni rezultat u samo jednom izbornom ciklusu.

Valja imati na umu da je njemački SPD bio jedna od najuglednijih, najsnažnijih i najetabliranijih stranaka europske socijaldemokracije, tako da njezin pad ispod deset posto u najbogatijoj i najuspješnijoj njemačkoj pokrajini svakako predstavlja nastavak erozije europske socijaldemokracije.

Jasno je da ostanak SPD-a u tzv. velikoj koaliciji na nacionalnoj razini dugoročno vodi u potpunu irelevantnost SPD-a. Ta nekoć velika stranka, ako želi igrati značajnu ulogu, ne može biti isključivo mlađi partner stranke kancelarke Merkel, nego mora pronaći vlastite odgovore na ključne političke, ekonomske i društvene probleme današnje Njemačke. Slično je i s našim SDP-om. Koalicija s HDZ-om najvjerojatnije bi samo dodatno ugrozila i dugoročno uništila SDP.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.