Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Čerupanje očerupane kokoši

Luka Rijeka / Foto Petar FABIJAN
Luka Rijeka / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2013. u 14:16 2013-04-05T14:16:34+02:00

Vlada je osmislila strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, ali njihova strategija se svodi na rasprodaju!??Ako se ta »strategija« provede, vladajuća klika ubuduće uopće neće imati čime kadrovirati, tako da se rasprodajom zapravo anulira pozitivan učinak odustajanja od političkog kadroviranja

Konačno i jedna dobra vijest! Nismo izašli iz krize, BDP nije počeo rasti, niti nezaposlenost padati, ali barem je odzvonilo komesarskoj kadrovskoj politici Kukuriku koalicije! 

   Besramno i neodgovorno zbrinjavanje zaslužnih partijskih kadrova bila je jedna od najvećih zabluda Kukuriku vlade, iako u Banskim dvorima to nikad neće priznati. Povratak javnih natječaja ipak budi nadu da je ova vlast spremna na autokorekciju. Njezine kadrovske rošade nijedna ekonomija ne bi mogla podnijeti niti u vrijeme konjunkture, a kamoli u dubokoj krizi. 

   To je, dakle, dobra vijest. No uz dobru vijest dolazi i jedna loša, iako je ona zahvaljujući naporu vladajućih spin doktora namjerno ostala u drugom planu. Premda obećavaju kako će ubuduće birati stručne, a ne politički podobne, vladajući ujedno predlažu i završnu rasprodaju velike većine državnih poduzeća, zapravo svega osim željeznica, energetike, voda i šuma, koja su dobila oznaku »strateških«. 

   Dakle, vlada je osmislila strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, ali njihova strategija se svodi na rasprodaju!??Ako se ta »strategija« provede, vladajuća klika ubuduće uopće neće imati čime kadrovirati, tako da se rasprodajom zapravo anulira pozitivan učinak odustajanja od političkog kadroviranja. 

  Na bubnju će se tako uskoro naći ne samo Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka, čija je najava privatizacije prije nekoliko mjeseci izazvala veliku buru u javnosti, nego i Luka Rijeka i Luka Ploče, nacionalna brodarska putnička kompanija Jadrolinija (koji će to privatni prijevoznik održavati nerentabilne linije prema otocima?), zatim krovna organizacija hrvatskih brodogradilišta Jadranbrod, Brodarski institut, ACI... Na prodaju su i preostali državni udjel u INA-i, Narodne novine, Petrokemija, nacionalni avio-prijevoznik Croatia Airlines i sve zračne luke (Rijeka, Pula, Zagreb, Split, Osijek, Dubrovnik, Zadar), Hrvatska pošta, zatim Imunološki zavod (zar to nije strateška institucija?!), pa čak i agencija Alan koja se bavi trgovinom oružjem... Hrvatske autoceste neće biti prodane, nego koncesionirane, no to je, kada je riječ o interesu krajnjih korisnika, građana, više-manje isto. 

   Dakle, započeo je završni čin čerupanja državne kokoši, u kojem će privatizacija okončati ono što nije uspjela opustošiti pretvorbena pljačka devedesetih i aktualna gospodarska kriza. 

   Banski se dvori očito nisu uspjeli othrvati neodoljivom zovu međunarodnih financijskih tržišta i bonitetnih agencija, a zanimljivo je da privatizacijska strategija koincidira s novim hrvatskim zaduženjem na američkom tržištu za novu milijardu i pol dolara. Međunarodni investitori, naime, dodjelu novih i reprogramiranje starih kredita, kao i povoljne kamatne stope, uvjetuju upravo rasprodajom društvenog bogatstva, kao i provedbom nepopularnih mjera »fiskalne konsolidacije«. 

  Histerija opće rasprodaje državne imovine što prije i po svaku cijenu upravo trese susjednu Sloveniju, u kojoj su zbog ranjivog bankarskog sustava međunarodni financijaši namirisali krv i koju su targetirali kao sljedeću žrtvu. Kako se isti scenarij ponavlja (Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i posljednji Cipar, koji će međunarodnu financijsku »pomoć« platiti ustupanjem bogatih nalazišta plina u vlastitom podmorju), nije teško dokučiti kako je upravo razvlaštenje država na margini Europe i prisvajanje njihovog javnog bogatstva od strane međunarodnih financijaša planirani krajnji cilj ovog financijskog pogroma, a ne samo njegova usputna i neizbježna nuspojava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.