Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Komentar Denis Romca

kolumna Bernardiću nema spasa

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2018. u 21:49 2018-06-12T21:49:28+02:00

Iako je njegov kandidat Denis Hrestak osvojio najviše glasova u utrci za šefa zagrebačkog SDP-a, oslabljeni stranački šef Davor Bernardić nema puno razloga za zadovoljstvo.

Kao prvo, u drugi krug s Hrestakom – za kojeg je, inače, izvan SDP-a malo tko čuo – ušao je Gordan Maras, tako da još uvijek nije jasno tko će na kraju voditi najvažniju i najbrojniju stranačku organizaciju: Hrestak ili Maras.

Hrestak je u prvom krugu osvojio 39 posto glasova, a drugoplasirani Maras 28 posto, tako da je ključno pitanje hoće li Maras, kojeg nazivaju i kandidatom bivšeg predsjednika Zorana Milanovića, u drugom krugu uspjeti okupiti zagrebačke SDP-ovce nezadovoljne Bernardićevim i Hrestakovim statusom quo.

Radi se u prvom redu o glasovima koje je dobila Aleksandra Kolarić, koja nije uspjela ući u drugi krug, iako je najglasnije i najartikuliranije zatražila zaokret u politici SDP-a. Zato ju je Bernardić shvatio kao prijetnju, iako je za njegova mandata, nakon što je u Milanovićevom mandatu isključena, ponovno primljena u stranku.

Njezin slučaj pokazuje kako medijska potpora i potpora na društvenim mrežama ne znači automatski i uspjeh među stranačkom bazom. Objašnjenje za ovaj fenomen možda se krije u činjenici da je značajan dio zagrebačkih SDP-ovaca zaposlen u gradskim tvrtkama i tako iz klijentelističkih razloga zainteresiran da na čelo organizacije dođe onaj koji osigurava status quo i koji je spreman na konsenzus s Bandićem.

Ni Hrestakova pobjeda ne bi puno pomogla Bernardiću. Njegovo je vodstvo, što valjda još samo njemu nije jasno, nepovratno kompromitirano njegovim vlastitim nesnalaženjem na čelu stranke koja više ne zna za što se zauzima, ali i namjernim podvalama i opstrukcijom većeg dijela stare stranačke nomenklature.

Upravo slučaj zagrebačkog SDP-a zorno oslikava rapidno propadanje SDP-a. Zagreb je nekoć bio jedna od utvrda SDP-a, koji danas u gradskom parlamentu od 51 zastupnika ima njih šest. Za to je propadanje najodgovorniji upravo Bernardić, dugogodišnji predsjednik zagrebačkog SDP-a. Zato bi Hrestakova pobjeda istodobno predstavljala poraz SDP-a, baš kao što je i upitno kakve bi promjene stranci u Zagrebu donio Maras, premda najavljuje pobjedu u drugom krugu pozivajući se na članstvo koje je »za promjene«.

Bez obzira na to kako će biti okončani stranački izbori u Zagrebu, za Bernardića je vjerojatno prekasno. Stranka se neće početi oporavljati pod njegovim vodstvom. Pritisci na njega da odstupi sa stranačkog čela zato neće prestati. Jučer je i SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u Telegramu poručio Bernardiću da mora otići i on i cijeli stranački vrh. Jakšić je dugogodišnji prijatelj s Bernardićem, ali oko problema u SDP-u nema više nikakvih dilema. Stranka se pod Bernardićevim vodstvom previše bavi sobom, unutarnjim borbama i podjelama i tako ne može dalje.

Nije riječ o optužbama o koje se Bernardić može tek tako oglušiti. Koprivnica je SDP-ova utvrda, a Jakšić je jedan od perspektivnih SDP-ovih kadrova. Prije nekoliko mjeseci i SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, koja je pobjedom u Sisku ostvarila pravi politički pothvat, pozvala je Bernardića na »časni uzmak«. Bernardić ih nije poslušao, čime je samo produljio agoniju SDP-a, iako za njega više nema izlaza iz ove situacije. Osim ostavke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.