Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
20. siječnja 2020.
Uvodnik Denisa Romca

kolumna Balkanske provokacije i u Rusiji

Xherdan Shaqiri / Foto Reuters
Xherdan Shaqiri / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2018. u 12:56 2018-06-24T12:56:25+02:00

I još nešto. Sada nisu igrale Albanija i Srbija, nego Srbija i Švicarska. Zato su Shaqiri i Xhaka svojim nezrelim postupcima iskazali nepoštovanje i prema Švicarskoj za koju igraju

Nije trebalo dugo da balkanske podjele stignu i do svjetske nogometne priredbe u Rusiji. Slavlje Švicarske nakon pobjede nad Srbijom zasjenili su švicarski reprezentativci kosovskih korijena, Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka. Okrenuti prema srpskim navijačima na tribinama oni su rukama prikazali simbol dvoglavog orla, koji se nalazi na albanskoj nacionalnoj zastavi. I to nije bilo sve, jer Shaqiri je nosio i posebno izrađene kopačke, od kojih je jedna na sebi imala švicarsku, a druga kosovsku zastavu.

Ovdje je riječ o tipičnoj balkanskoj provokaciji, koja se, doduše, ne može mjeriti s onom bizarnom zgodom prije nekoliko godina u Beogradu. Tada je susret reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu prekinut nakon što je dron na teren spustio zastavu »Velike Albanije«, što je izazvalo tučnjavu i opći kaos. Međutim, sadašnji kontekst je drukčiji. Ono je bila kvalifikacijska utakmica za Euro, a ovdje je riječ o svjetskom nogometnom turniru.

I još nešto. Sada nisu igrale Albanija i Srbija, nego Srbija i Švicarska. Zato su Shaqiri i Xhaka svojim nezrelim postupcima iskazali nepoštovanje i prema Švicarskoj za koju igraju. Njihovo provociranje Srba na stadionu u Kalinjingradu nije naišlo na razumijevanje u njihovoj švicarskoj domovini. Švicarski mediji slave njihovo nogometno umijeće, ali negoduju zbog njihovog nesportskog ponašanja. Tim više što je riječ o iznimno darovitim mladim nogometašima, koji su navodno još prije nekoliko godina javno obećali da takvim provokacijama više neće slaviti svoje nogometne uspjehe. No očito je lakše obećati nego učiniti. A to je i tako balkanski.

Sjetimo se samo koliku je buru nedavno u Njemačkoj izazvao postupak njemačkih reprezentativaca Mesuta Özila i Ilkaya Gündogana. Fotografiranje s Erdoganom, koji ih je iskoristio u svojoj predizbornoj kampanji, naišlo je na oštre kritike u njemačkoj javnosti, nakon čega se postavilo pitanje je li Özilova i Gündoganova domovina Njemačka ili Turska. U jednom je trenutku bio upitan i njihov odlazak u Rusiju. I nogometaši moraju poštovati temeljne vrijednosti na kojima počiva društvo.

Valja imati na umu da i FIFA zabranjuje političke poruke, a pogotovo političke provokacije, na nogometnim stadionima. A ovdje se nesumnjivo radi o nacionalističkoj, pa i velikoalbanskoj provokaciji, premda se mora spomenuti i da podizanje tenzija prije utakmice »sa Šiptarima« od strane srpskih tabloida i političara također nije bilo bez učinka. Zato ovaj slučaj ne bi smio ostati bez odgovarajuće reakcije FIFA-e. Srpski nogometni savez već je kažnjen u Rusiji zbog navijanja srpskih navijača, iako nitko ne zna o čemu se točno radilo. Ovaj put se sve odvijalo pred kamerama, što je dodatan razlog zbog kojeg ovakve provokacije moraju biti sankcionirane. Svi dobro znamo do čega sve može dovesti ignoriranje balkanskih čarki i sukoba. A mi ovaj put možemo biti zadovoljni što nismo protagonisti, nego samo promatrači. Neka tako i ostane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.