Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Američki rat za naše sutra

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2012. u 13:50 2012-08-27T13:50:19+02:00

Predizborni kulturni rat, u kojem nas republikanci već mjesecima nasmijavaju svojim društvenim i vjerskim ekstremizmom, u međuvremenu se pretvorio u pravi klasni rat, što u osnovi i jest

Iako je tropska oluja Isaac kao nepozvan gost neočekivano banula na republikansku nacionalnu konvenciju u Tampi na Floridi, odgodivši za danas planiranu krunidbu Mitta Romneya za republikanskog kandidata na jesenskim američkim izborima za jedan dan, ništa neće moći zaustaviti političku oluju u kojoj će se u sljedećih 70 dana u Americi sučelice sudariti dva politička svijeta, dvije suprotstavljene doktrine i dvije oprečne vizije svijeta.

Riječ je o izborima za vodstvo (još uvijek) vodeće svjetske velesile, dakle o jednom od najvažnijih događaja na ovogodišnjoj geopolitičkoj karti svijeta. No u sljedeća dva mjeseca u Americi će se rasplesti i možda najvažnije pitanje današnjice: hoće li zapadni kapitalistički svijet nastaviti putem kojim kroči posljednja tri desetljeća – putem PDL-a (privatizacija, deregulacija i liberalizacija) – ili će ipak prevladati zapadni model snažne i socijalne države – ili Obamine socijalističke države, koju je američki predsjednik, kako ga optužuju republikanci, uvezao iz Europe.

Doktrina PDL-a jamčila je preraspodjelu i koncentraciju novostvorenog bogatstva u korist kapitala i uske vladajuće financijsko-političke elite, na štetu rada i socijalne države.

Dakle, u korist manjine, koja u Americi upravo u Mittu Romneyu, a još više u njegovom ratobornom potpredsjedničkom pulenu Paulu Ryanu, vidi zadnju nadu za spas svojih financijskih i materijalnih interesa – interesa koje bi još četiri Obamine godine u Bijeloj kući nepovratno ugrozile.

Odriješenih ruku i bez objektivnih ograničenja u prve četiri godine – kada je u svakom trenutku morao misliti na to kako mu predstoji utrka za još jedan mandat – Obama bi mogao dovršiti posao što ga je započeo, ili barem zaokružiti njegove glavne točke, koje toliko užasavaju republikanske elite. Nakon povijesne zdravstvene reforme, koja bi zauvijek mogla promijeniti živote milijuna Amerikanaca, a onda i njihov pogled na svijet i odnos prema državi, Obama planira ustrajati na poreznoj reformi, koja će dodatno zahvatiti u prihode najbogatijih, dok bi nova američka migracijska politika dodatno zacementirala nove odnose u američkom društvu. Republikanski agitatori stoga danas očajnički upozoravaju kako na jesenskim predsjedničkim izborima republikanci možda imaju zadnju priliku da »zaustave povijest«.

No daleko od toga da je američka utrka, kako neki misle, već odlučena. Predizborni kulturni rat, u kojem nas republikanci već mjesecima nasmijavaju svojim društvenim i vjerskim ekstremizmom, u međuvremenu se pretvorio u pravi klasni rat, što u osnovi i jest. Republikanci su financijski višestruko nadjačali Obamu, a bez moćne financijske baze i potpore Wall Streeta nemoguće je dobiti američke izbore.

Nastavak i produbljivanje krize u Europi Stari kontinent ponovno stavlja u podređen položaj u odnosu prema Americi. Ishod novog američkog građanskog rata – ili nove revolucije – presudno će utjecati na rasplet krize u cijelom zapadnom svijetu, pa tako i u Europi. Hrvatska je pak vitalno ovisna o Europi. Iako Hrvate svijet i vanjska politika previše ne zanimaju, ovdje je u pitanju i naša koža.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.