Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
Trafika Predraga Lucića

Pukovnika ima tko da pita

Tomislav Karamarko / Foto: O. ALUJEVIĆ
Tomislav Karamarko / Foto: O. ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2011. u 16:14 2011-01-07T16:14:37+01:00

Karamarko kaže: "Domovinski rat i njegov rezultat vrhunac su hrvatske povijesti. Domovinski rat je događaj s kojim se ništa što se događalo u našoj povijesti ne može uspoređivati. Oko toga ne bi trebalo biti dilema. To bi trebalo predstavljati nacionalni konsenzus."

U Novostima, a potom i u Slobodnoj Dalmaciji, čitamo kakve si je nevolje za vrat navukao Luka Bonačić, dvadesetdvogodišnji student i aktivist Inicijative mladih za ljudska prava, kada se krenuo raspitivati za ubojice Vesne i Đorđa Gašparevića, bračnog para likvidiranog u Žrnovnici 7. veljače 1992. godine. Nakon što je dva puta nazvao pukovnika Vinka Barbarića i pitao ga zna li možda on, kao žrnovnički ratni moćnik, išta o tome tko je Gašpareviće odveo iz kuće i ustrijelio ih na smetlištu, po Bonačića su stigli policajci u civilu.

U splitskoj Drugoj policijskoj postaji Bonačić od inspektora Božića doznaje da je tamo doveden zato što ga je Barbarić prijavio zbog uznemiravanja. Inspektor najprije traži da mu mladi aktivist prepriča svoje razgovore s uznemirenim pukovnikom, a onda ga pita što misli o generalu Anti Gotovini, čija slika visi u Božićevu uredu, raspituje se gdje je Bonačićev otac bio za Domovinskog rata, prepričava mu svoj ratni put, da bi na koncu kazao kako bi on »svima koji nisu bili u ratu zabranio da se bave ratnim zločinima«.

Sada kad znamo kome bi policijski inspektor zabranio bavljenje ratnim zločinima, hajdemo vidjeti kome bi to trebalo biti dopušteno. Policajcima s impresivnim ratnim putem koji evo već skoro 19 godina nisu ušli u trag ubojicama Gašparevićevih? Policajcima koji u svojim uredima drže uokvirenu sliku optuženika za ratne zločine čiji je lik u tim prostorijama smio biti legalno izvješen samo kao dio Interpolove tjeralice? Treba li – konzekventno logici inspektora Božića – istraživanje ratnih zločina prepustiti samim ratnim zločincima, kao što se kaže da i povijest treba prepustiti povjesničarima?

Može li na ta pitanja odgovoriti ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je ujedno i povjesničar? Krije li se odgovor u onoj nezaboravnoj prosudbi o neupitnosti najznačajnijega povijesnog događaja u Hrvata gdje policajni historik – jednom riječju: polihistor – Karamarko kaže: »Domovinski rat i njegov rezultat vrhunac su hrvatske povijesti. Domovinski rat je događaj s kojim se ništa što se događalo u našoj povijesti ne može uspoređivati. Oko toga ne bi trebalo biti dilema. To bi trebalo predstavljati nacionalni konsenzus, zajedničku uporišnu točku svih: desnih, lijevih i ostalih.«?

Podnosi li ta zajednička uporišna točka težinu nerazjašnjenih ratnih zločina počinjenih u ime tako valoriziranog Domovinskog rata? Spadaju li negiranje tih zločina i opstruiranje istraga nad njihovim počiniteljima u vrhunac hrvatske povijesti ili ih je poštenije smjestiti negdje blizu njezina dna? Nije li policijski inspektor Božić, prigodom ispitivanja studenta Luke Bonačića, demonstrirao kako to izgleda kad se misao povjesničara Karamarka shvati doslovno, bez ikakvih dilema?

Misli li ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kako je dužnost policije da brani svetost njegovih povijesnih prosudbi od zapitanosti novih generacija koje, srećom po ovu zemlju, imaju i tek će imati itekakvih dilema?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka