Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
19. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Trebalo je...

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva
Snimio Denis Lovrović / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2016. u 10:02 2016-06-19T10:02:11+02:00

I dok se na Prvom ekipa počela natjecati u bacanju Karamarka s ramena, jer znamo da ni jedan poltron ne voli gubitnike, na Trećem polako ali sigurno svjedočimo uvođenju pluralizma mišljenja kako ga tumači omiljeni HDZ-ov Mali Hasan

Trebalo je u ovom TVeateru pisati o polaganoj ali sigurnoj promjeni kursa esencije javnog interesa HRT-a, njegovu Trećem programu. Trebalo je u tom tekstu reći da njegov novi urednik, čije nebitno ime mi se doista ne da opet guglati, dobro zna što znači ukinuti Treću povijest.

To je izraz te nove kulturne paradigme sad već tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, nota bene, člana predsjedništva HDZ-a s enormnim brojem glasova delegata, koji pokazuju da se HDZ-u baš eto nosi crna boja.

I dok se na Prvom ekipa počela natjecati u bacanju Karamarka s ramena, jer znamo da ni jedan poltron ne voli gubitnike, na Trećem polako ali sigurno svjedočimo uvođenju pluralizma mišljenja kako ga tumači omiljeni HDZ-ov Mali Hasan.

Trebalo je dakle u ovom TVeateru pisati i o sjajnom dokumentarcu Ljiljane Bunjevac Filipović »HRT u Domovinskom ratu«, puštenom prošle subote. Taj biser HRT-ovog objektivnog dokumentarizma trebao je pokazati kako je HRT odradio genijalan posao u ratu.

I u 55 minuta čovjek je doista dobio silna herojstva, izvještavanje s prvih linija, tragične pogibelji novinara, ali avaj, o mračnoj bliskoj povijesti HRT-ova hučkačkog novinarstva ni slova, ni sekunde. Ni spomena, recimo, na reporterske zapise Smiljka Šagolja, koji je u Makarskoj prebrojavao muslimane, prizivajući gnjev božji, ili barem pokoji kamen prolaznika, na sljedbenike islama koji, eto, ljetuju na makarskoj rivijeri dok njihova braća kolju Hrvate u BiH.

Trebalo je tako u ovom TVeateru pisati o Trećem, a onda je došao Petar Vlahov i ujahao u legendu zajedno s astrologinjom koja je u Dnevniku maestralno predvidjela da Vlada neće pasti. Ali nema se tu što reći, osim da nam je jasno da je Vlahov morao dobiti ukor pred isključenje.

No poznavajući glavnog WD-a Si Koa, jako dobro znamo da to nije zbog profesionalnih standarda, nego zato što je astrologinja rekla da Karamarka čuva svemir. Kako misliš svemir, kad ga je HRT zanijekao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka