Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 2n
Sutra: 15° 15° 2n
16. listopada 2019.
TVeater Davora Mandića

Sir Smiljko Šagolj

Smiljko Šagolj
Smiljko Šagolj
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2013. u 17:28 2013-08-17T17:28:00+02:00

Malo smo već zaboravili Smiljka Šagolja, a onda je umro i pokazao da Đikić i Galić nisu bili u pravu

Smiljko Šagolj je neuništiv!, vrištao je naslov intervjua koji je Ivica Đikić napravio s Mirkom Galićem kasne 2000. godine dok je Galić bio na funkciji direktora Hrvatske radiotelevizije.

Tada je već bilo jasno da je Šagolj nakon sudske odluke da ga se vrati na HRT s kojeg je otpušten, na tom istom HRT-u uredno primao plaću za nerad. Ni Papagalić mu nije mogao ništa, svjestan da bi ga sud i opet vratio na HRT ako bi ga se ponovno šutnulo.
 

Malo smo već zaboravili Smiljka Šagolja, a onda je umro i pokazao da Đikić i Galić nisu bili u pravu. No iznenadna smrt čovjeka, dapače doktora znanosti, koji je svojedobno proglašen najomiljenijim profesorom na Filozofskom fakultetu u Mostaru na kojem je predavao više kolegija o novinarstvu, podsjetila nas je na lik i djelo zaslužno za hrvatsku novokovanicu: šagoljanje.
 

Šagoljanje je svoj vrhunac dohvatilo 1993. i 1994. godine, u jeku rata u Bosni i Hercegovini, kada nas je Šagolj nepristrano i profesionalno izvještavao o muslimanskim zločinima nad Hrvatima. Ali šagoljanje ne staje samo na tome, šagoljanje u svojoj srži promišlja i novi poredak i pravdu, muslimane koji se, eto, usuđuju ljetovati u Makarskoj dok njihovi koljači i krvnici operiraju u Bosni i Hercegovini.

Pardon, Herceg-Bosni. Pardon, Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni.
 

Kako se odužiti čovjeku koji je pronosio istinu? Kako izdati dovoljno počasti profesionalcu koji bi, da je pravde i da je Hrvatska kraljevina, bio ovjenčan najmanje titulom viteza, ili barem vojvode od Herceg-Bosne? Teško, ili nikako, ali može mu se barem dodijeliti stan »zato što je obveznik Hrvatske vojske«, kako je stajalo u obrazloženju Ministarstva obrane, a može mu se osigurati i plaća od 7.000 kuna neto na HRT-u na kojem više nikad neće morati napraviti ni jedan prilog.
 

Smiljku Šagolju je presudilo. Ali opet, kako to u nas često biva, nije to bio sud koji sankcionira zločin, pa tako i ratnohuškačko novinarstvo. Bila je to i opet biologija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.