Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
29. siječnja 2020.
TVeater Davora Mandića

kolumna Odzvonila ura kulturi?

Branka Kamenski / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Branka Kamenski / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2014. u 16:39 2014-06-15T16:39:16+02:00

Bila je i posljednja emisija »Pola ure kulture«. E sad, posljednja u sezoni ili posljednja uopće, to još uvijek ne znamo. Branka Kamenski odjavila ju je pitijski, rečenicom: »Vidimo se, nadamo se, na jesen«. Kao da razgovori nisu gotovi, kao da sve one najave o osvježavanju formata nakon 643 emisije, a zapravo ukidanje da bi se napravilo mjesta za možebitnu novu kulturnu emisiju na Prvom, nisu bile točne.

   Ali mi znamo da je borba za/protiv emisije zapravo u punom jeku. HRT-ovi zagovaratelji ukidanja zasad još nisu predložili to nešto novo što bi popunilo prostor, pa im onaj dio javnosti inače nesklon emisiji ne vjeruje. Opravdano pušu na hladno, negodujući spram progona kulture s Prvog i Drugog na slabo gledani Treći. Čak i unatoč činjenici što bi emisiju definitivno trebalo osvježiti i što je postala poligonom za izražavanje potpuno suludih nacionalističkih stavova.

   Ali zato su, kaže Kamenski u uvodu, pomno birali temu kojom će otvoriti ovu posljednju emisiju. I nije ona tamo bila slučajno, doista. Matica hrvatska, naša najstarija hrvatska kulturna ustanova od ove će subote imati novog predsjednika. Nakon Igora Zidića to će postati Stjepan Damjanović. I eto suptilne poveznice. Stara ugledna kulturna institucija – stara ugledna kulturna emisija, novi predsjednik – novi ustroj. No s jednom bitnom razlikom: Kamenski najavljuje Damjanovića kao super lika, pod čijim će se kišobranom moći smjestiti svi kojima je do očuvanja hrvatskog kulturnog identiteta, što se, očito je iako neizrečeno, prema Kamenski zamjera i njenoj emisiji.

   Možda u nekom paralelnom svemiru to i jest tako, ali ovdje se toj emisiji zamjera izricanje šovinističkih i nacionalističkih stavova, jednako kao i neosvježeni format te cinizam urednice koja ničim ne pokazuje želju za izgradnjom, nego samo želju za rušenjem. I da, njeni suradnici bolje će raditi u nekom drugom projektu. Zbog svega toga ne treba suze liti za »Pola ure kulture«, ali ako njeno ukidanje bude izlika za ubijanje kulture na Prvom, onda ćemo svi skupa trebati biti puno glasniji nego u slučaju glatko ubijene emisije »Knjiga ili život«.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.