Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
TVeater Davora Mandića

blog Jezikom u čelo

Snježana Kordić / Nl arhiva
Snježana Kordić / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2016. u 10:26 2016-12-11T10:26:54+01:00

Doista nije ugodno kada s eminentno ljevičarske pozicije valja govoriti u prilog tezama koje uglavnom zastupaju desničari. Ali to je valjda i u prirodi ljevice, da se pita i traga za istinom, bez obzira na uzuse i »dosljednosti«.

Snježana Kordić je opasno zabludjela. Može se to vidjeti, za one koje zanimaju lingvističke teme, iz njenih radova, ali i u isječku s N1 televizije u kojem gospođa lingvistica u sarajevskom studiju najavljuje sarajevsku konferenciju »Jezik i nacionalizmi«, a uključuju se i srpski i hrvatski studio.

I dok je iz sarajevskog i srpskog bilo uglavnom titranja, iz hrvatskog je Tihomir Ladišić pokušao »argumentima« potkrijepiti neke svoje blijede teze o narodima i kulturama, pa ga je Kordić, prema mišljenju dijela lijeve scene, pošteno ispatosirala.

Ladišić nije lingvist pa se doista nije proslavio, ali Kordić je u tih 15-ak minuta uspjela izvaliti čuda koja nećemo uspjeti ni nabrojati. No krenimo redom, od teze da govorimo istim jezikom jer se razumijemo. To da se razumijemo je jasno, ali to je samo leksička razina, u lingvistici najmanje relevantna pri razlikovanju idioma.

Prema jednoj, fonološkoj, inače najrelevantnijoj za pitanje razlikovnosti, srpski i hrvatski jezik se razlikuju. Govori li to nešto o srpskoj i hrvatskoj kulturi? Apsolutno ništa.

Drugo je zapravo još gore od prvog: gospođa lingvistica amalgamira jezik i standardni jezik. Hrvatski jezik čini ukupnost svih njegovih idioma, dok je standardni jezik konvencija.

U tom smislu, jezik se ne može govoriti pogrešno, i svi govornici svoga jezika govore ispravno, s odstupanjima, ali standardni jezik se itekako može govoriti pogrešno, čega je dobar primjer i gospođa lingvistica Kordić, koja dosad valjda nije naučila da se sprovode samo ljudi, a nikako pravila, ili da je u standardu konstrukcija »da li« – nestandardna.

Puno je još elemenata koji potkopavaju blijede teze Snježane Kordić, ali problem je u tome što one titraju ljevičarskim ideologijama, dok su zapravo štetne. Jer baš oni koji žele razdvajati naše bliske kulture moći će mahati dokazima njihova opravdanog rušenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu