Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
TVeater Davora Mandića

blog I klasici mogu biti živi, zar ne?

I klasici mogu biti živi, zar ne?
I klasici mogu biti živi, zar ne?
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2016. u 11:51 2016-10-30T11:51:00+01:00

Može Karolina Lisak Vidović iz »Knjige ili života«, ali ne može »Knjiga ili život« iz Karoline. I dobro je da je tako, jer ova je emisija unijela – za HRT neobičnu – živost u »pokrivanje« knjiških tema i dilema. No nova HRT-ova shema iz te je emisije izbacila onu koja je u nju došla da bi je zajedno sa starim provjerenim timom iz »prethistorije« emisije osvježila, a Karolina je onda svoju televizijsku sreću morala potražiti drugdje. Karolina je, naime, cijenjena radijska profesionalka iz domene kulture, koju je na televiziju prizvao najbolji televizijski urednik nekog njenog programa – skandalozno smijenjeni Dean Šoša (šifra: HTV 3).

Televizija je valjda ipak magnetična, pa je Karolina osmislila emisiju koja je puštena u pogon prošloga utorka na HTV-u 3 pod nazivom »Što je klasik?«, a i nastavit će se prikazivati svakog drugog utorka u prime time noćnom terminu.

Prvo što upada u oči, i prije gledanja emisije, njeno je naslovno pitanje, koje kao da ni ne želi previše otići od pitanja, doduše bez upitnika, »Knjiga ili život«. A tako je i u osnovnoj postavi emisije. Naime onako kako je »K ili ž« unijela živost u pitanje knjige – sadržajnu, ali prije svega uredničku, montažersku, audiovizualnu... – tako i novi Karolinin uradak pokušava unijeti živost u pitanja knjiških klasika. Pitanja često sama po sebi ne osobito živa.

I u tome uspjela. Prva emisija, koja je tek tu i tamo malo zaškripala, donijela je Bulgakovljeva »Majstora i Margaritu«, tako da ga onaj koji nije čitao poželi pročitati, a onaj koji jest nadopuni svoja saznanja. Konačno smo tako vidjeli i čuli Milivoja Solara, koji je apsolutno premalo u javnom prostoru s obzirom na njegov značaj i erudiciju, a opet urođenu jednostavnost koju posjeduju samo najveći, poput Umberta Eca. Vidjeli smo i vrlo televizičnu Ivanu Peruško, a svjedočili smo i lepršavoj režiji i njoj primjerenoj montaži, kao potpis sličan onom u razigranoj »Knjizi ili životu«, koju neograničena mudrost prisavska na našu sreću ipak nije ukinula, kao što se svojedobno govorkalo.

Malo pomalo knjiga se vraća na HRT, i to jako pozdravljamo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu