Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
TVeater Davora Mandića

blog CS and I

CS and I
CS and I
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2016. u 10:03 2016-11-13T10:03:35+01:00

Postoji teorija da je Baywatch, poznata serija u kojoj nauljeni Mitch Buchannon s jednako nauljenom ekipom spasilaca trčkara po kalifornijskim plažama u slow motionu, osmišljena zato što Amerikanci nisu smatrali posao spasioca ni privlačnim ni glamuroznim. Sve se, dakako, nakon serije promijenilo.

Ne znam je li tako (bilo) i s forenzikom, ali u potpunosti mogu shvatiti one kojima je podsjećanje na činjenicu da je ljudsko tijelo zapravo sluz i krv, ljepljiva amorfna masa što tjera na povraćanje i zaborav na sve lijepo što tijelo može pružiti – prilično odvratno. A nikada neću razumjeti ljudsko pristajanje na nasilno detaljno prikazivanje svih formi raspadanja ljudskog tijela, tog hrama koji na drugoj strani, pak, ne propušta priliku u časopisu za žene ili muškarce biti onakvim kakvo nikad nije: utegnuto, mišićavo, bezdlako i idealnih proporcija.

Ipak, mora da sam u krivu. Jer da nisam, ne bi postojao CSI NY, CSI LA, CSI Sv. Petar u Šumi, tako rado viđeni gosti u svim božjim teve terminima, prije i poslije španjolskih, turskih i koje li su sad već popularne sapunica, tih modnih pista kojima defiliraju savršeni likovi, kakvi nikad nećemo biti, kakvi nikada nitko neće biti, pa ni njihovi glumci.

No pogledajmo malo što još imamo u svim tim CSI-jevima osim raspadnutih tijela u intermezzima između razmetanja kemijskim spojevima. Imamo Agathu Christie u pokušaju, odnosno do trenutka kad Einstein pravilnih crta lica poveže nama potpuno nespoznatljive činjenice, lucidno pronalazi skriveni dimnjak za koji nikako nismo mogli znati. Imamo glumce kojima, neka mi oproste sve kraljice i kraljevi mature, ne bismo vjerovali ni da mogu pronaći ključeve u svom stanu, a kamoli ubojicu u kapljici krvi ispod parketa. I imamo čovjeka sa skalpelom koji citira Shakespearea ili Rilkea. Nikada, recimo, Derridu ili Fukuyamu.

Ali stvar je gledana i, tko zna, možda je pomogla da se barem jedan student medicine manje srušio pred prizorom secirane žabe. Neka je i tako, ali ja, eto, zbilja ne razumijem televizičnost sveg tog raspadanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu