Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
678
678
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2016. u 11:31 2016-09-11T11:31:26+02:00

Sve je isto ko i lani. Ili plesala je jedno ljeto. Koju god od ovih okamina uzeli, dijelom ćemo ubosti priču o »Pola ure kulture«, vječne Branke Kamenski. No krenimo od prapovijesti.

Bio jednom davno jedan novi, zanimljivi kulturni TV-format, koji kulturu nije promatrao kao popunu programa između EPP-a i pravih tema, zamornu samozadovoljnu onaniju praznih riječi zaogrnutih plaštom lažnog elitizma. Bio, dakle, jednom davno jedan format koji je kulturu progovorio izravno, angažirano, kreativno. Pa dajte samo naziv: »Pola ure kulture«. Sjajno.

Zamijetili smo tad, a bilo je to jako davno, zanimljivu urednicu-voditeljicu, taj hrapavi, oštri glas koji je sa svoje govornice prozivao, upućivao na anomalije, stavljao u fokus teme koje je trebalo otvarati. Primijetili smo tada i simpatičnog ćelavca koji je revolucionarizirao kulturnu reportažu u Katedrali duha, unijevši duhovitost u inače preplavljujuću serioznost »pokrivanja« kulture.

E, ali onda je krenulo: ona drčna voditeljica počela je jako drukati za jednu stranu (koja god bila), top-liste knjiga nisu ono za što se izdaju, dakle top-liste knjiga, nego top-liste želja itd.

Sjaj je potamnio i bilo je pitanje vremena kad će klatno pasti na koju stranu. I bogami je palo. Kad smo već lagano odustajali (eufemizam) od te priče, klatno je u emisiju privelo Čudnovatu Hlo i Ivicu Šolu. Toliko desničarenja u to se vrijeme nije moglo čuti ni u središnjici HČSP-a, s čime kultura doista nije imala nikakave veze.

Kako smo sad u sve bližoj povijesti, ostatak priče je i šire poznat, »Pola ure kulture« Branke Kamenski skinuto je s programa, a ekipa udomljena u prošlosezonskom eksperimentu koji je trebao pokazati pluralitet ideologija, ako smo dobronamjerni, a potpunu ideološku rascijepljenost hrvatskog društva ako smo realni.

Vratimo se na početak: »Samo kulturno, molim« plesala je jedno ljeto, da bi najnovije vijesti ukazale na nova ukazanja »Pola ure kulture«, 678. put. Sve je isto ko i (prek)lani, ako u najavama suradnika i nema Čudnovate Hlo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.