Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
6. prosinca 2019.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Vukovar odlučuje kamo ide HDZ

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 23:03 2018-09-17T23:03:23+02:00

Dakle sama činjenica da je Penava ovako odsolirao, a da mu se po svoj prilici neće dogoditi ništa, narušit će Plenkovićev autoritet. I to puno više nego kada je šačica zastupnika odbila podržati Istanbulsku konvenciju

Andrej Plenković po prvi se put, otkako je na čelu HDZ-a, suočava sa stranačkim neposluhom na relativno visokoj razini, a da ga nije sam izazvao. Prethodna dva slična slučaja – Istanbulska konvencija i Darko Milinović – ne bi se ni dogodila da on sam nije odlučio povući neke poteze koji su potom izazvali odgovor iz dijela stranke.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije najavio je bez ikakvih konzultacija s vrhom stranke i potom je pokušao isforsirati u redovima jedne prilično konzervativne stranke čiji su zastupnici na lokalnoj razini bili između dviju vatra.

S jedne ih je pritiskao stranački vrh da dignu ruku za, a s druge lokalna sredina koja im to ne bi oprostila. Pa je dio njih bio prisiljen odbiti poslušnost. I sukob s Milinovićem izazvao je stranački vrh nakon što su jedino njemu od svih HDZ-ovih lokalnih moćnika oduzeli pravo kadroviranja u javnim i državnim firmama na njegovom teritoriju.

Međutim, kada je u pitanju Vukovar i najavljeni prosvjed Plenković nije učinio bas ništa da se gradonačelnik Vukovara odluči na ovaj način stupiti na nacionalnu scenu.

I da se oko tako osjetljivog pitanja nije uopće konzultirao sa stranačkim vodstvom. Koje ga je odmah nakon toga počelo pritiskati, zasad prilično neuspješno, da odustane od svog nauma.

Sama činjenica da se Penava samostalno odlučio napraviti nešto ovakvo veliki je udarac za aktualnog predsjednika HDZ-a. Jer ono što bi se moglo dogoditi 13. listopada u Vukovaru moglo bi imati reperkusije na vanjskopolitički položaj Hrvatske, na njene odnose sa susjednim zemljama kao i na odnose u vladajućoj koaliciji.

Iako je Penava jučer demantirao da ima ikakve veze s braniteljskim udrugama koje su se odmah navezale na njegovu inicijativu tražeći posebnu saborsku raspravu o Miloradu Pupovcu, miru u koalicijskoj kući sigurno neće pridonijeti njegova izjava da ne podržava koaliciju HDZ-a i SDSS-a.

Kao i njegova tvrdnja da je notorna činjenica da neki dužnosnici SDSS-a imaju i saznanja o zločinima koje su srpske paravojne snage počinile u studenom 1991. nakon okupacije Vukovara.

Dakle sama činjenica da je Penava ovako odsolirao, a da mu se po svoj prilici neće dogoditi ništa, narušit će Plenkovićev autoritet. I to puno više nego kada je šačica zastupnika odbila podržati Istanbulsku konvenciju.

Naravno, ako vodstvo HDZ-a i ne uspije u namjeri da se skup otkaže to ne bi trebao biti kraj svijeta. Moguće je da bi se u tom slučaju posegnulo za već viđenom varijantom. A ta je da se skup inicijalno zamišljen kao protivljenje politici predsjednika HDZ-a na kraju pretvori u izražavanje podrške i njemu i vrhu stranke.

HDZ naime ima veliki, u nekim slučajevima i izravan utjecaj na braniteljske udruge čije će članstvo sigurno činiti najveći broj okupljenih na najavljenom prosvjedu.

Stane li HDZ punom težinom iza svog predsjednika i povuku li se sve vidljive i nevidljive poluge, u subotu 13. listopada mogli bismo biti svjedoci »mirnog i dostojanstvenog skupa« na kome se kliče i Plenkoviću i HDZ-u. A za neprocesuiranje ratnih zločina srpske paravojske optužuju recimo Ivica Račan i Vesna Pusić.

Naravno, i Zoran Milanović. Bio bi to kakav takav častan izlaz i za Plenkovića i za Penavu. Ali ako skupa bude i ako se na njemu premijeru bude zviždalo, onda je HDZ stvarno korak do esdepeizacije o kojoj neki u stranci već pričaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.