Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Smjena Bandića promijenila bi Hrvatsku

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2018. u 14:53 2018-11-19T14:53:23+01:00

Definitivno treba promatrati što će se u Zagrebu događati u sljedećih tridesetak dana. U njima će se odlučiti hoće li aktualni saziv Sabora i njegova većina bez problema odraditi ostatak mandata ili će se suočiti s problemima. Političko provjetravanje u Zagrebu moguće bi dovelo do sličnih procesa i u ostalim jedinicama lokalne samouprave. A već bi i to bio velik napredak za gradove i županije gdje se svakakve stvari događaju bez prevelike pažnje medija

Neočekivane se stvari događaju u politici glavnog hrvatskog grada koje bi mogle promijeniti ustaljenu sliku u kojoj jedan čovjek i njegova ekipa nesmetano vladaju već skoro 19 godina. Kao prvo, tu su Neovisni za Hrvatsku.

Nijedna stranka, nijedna opcija dosad sve tamo od 2000. kada je Milan Bandić prvi put zasjeo na čelo grada, nije ga tako temeljito pritisnula. I to čak dva puta. Prvi put je to bilo prije nešto više od godinu dana, kada su ga prisilili da ukloni Trg maršala Tita.

Bio je to veliki i politički i osobni poraz za zagrebačkoga gradonačelnika. Politički jer je javno morao popustiti pred ultimatumom jedne male stranke, a osobni jer Bandić, tvrde tako njegovi najbliži suradnici, ima jako dobro mišljenje o Josipu Brozu.

Drugi put Neovisni su to učinili u zadnjih desetak dana kada se morao tri puta javno ispričavati zbog susreta s kontroverznim srpskim političarem Draganom Markovićem Palmom.

Nova snaga u Skupštini su i zastupnici takozvanog lijevog bloka koji se sastoji od aktivista koji se bave konkretnim problemima do jugonostalgične ljevice koju je snažno pogodilo uklanjanje Titove biste.

Sviđali se oni nekome ili ne, i bili oni ili ne međusobno u najboljim odnosima, ali riječ je ovdje o opciji koja je definitivno neovisna od Bandića. I koja ga je nekoliko puta gadno pritisnula na konkretnim gradskim problemima.

I na kraju, tu je i činjenica da je s dolaskom Gordana Marasa na čelo zagrebačkog SDP-a ova stranka konačno postala jasna i čista oporba Bandiću i njegovom načinu vođenja Zagreba.

Sve navedeno potpuno je promijenilo političku strukturu u glavnom gradu. Tako da se prvi put u 18 godina sada čini da pokušaj smjene Milana Bandića možda i nije nemoguća misija. Mada je također daleko od toga da je nešto takvo izvjesno.

Jer Bandić sigurno ima još ponekog asa u rukavu da ipak progura izglasavanje proračuna i tako osigura ostanak na vlasti još barem godinu dana. Ali ni to nije do kraja izvjesno.

Ovi događaji nisu samo zagrebačka priča. Jer, iako je podebljao svoj klub u Saboru, Bandić nema nikakvu namjeru participirali u Vladi. Njegova je taktika otprilike da mu to što podebljava većinu HDZ-a na državnoj razini omogućava suradnju i asistenciju Vlade na lokalnoj razini.

Ali ako bi slučajno pao u Zagrebu, vrlo bi se brzo rasplinuo njegov umjetno sklepani zastupnički klub. A to bi onda vjerojatno dodatno stanjilo Plenkovićevu većinu u Saboru. Ne bi je vjerojatno srušilo, jer brojni prebjezi iz oporbenih u vladajuće redove ipak na prvom mjestu imaju osobne interese. A oni se, ukratko, sastoje od toga da aktualni saziv Sabora odradi svoj mandat do kraja. Ali opet bi to bilo puno teže izvesti bez Bandićevog kišobrana.

Definitivno treba promatrati što će se u Zagrebu događati u sljedećih tridesetak dana. U njima će se odlučiti hoće li aktualni saziv Sabora i njegova većina bez problema odraditi ostatak mandata ili će se suočiti s problemima. Političko provjetravanje u Zagrebu moguće bi dovelo do sličnih procesa i u ostalim jedinicama lokalne samouprave. A već bi i to bio velik napredak za gradove i županije gdje se svakakve stvari događaju bez prevelike pažnje medija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.