Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
16. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar ZLATKO CRNČEC Koalicija Škore i HDZ-a bila bi politički spektakl

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. veljača 2020. u 19:07 2020-02-12T19:07:24+01:00

Bit će definitivno zanimljivo pratiti koalicijske pregovore, ako zaista do toga dođe, između Miroslava Škore i HDZ-a. S jedne strane stola Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Davor Božinović, a s druge Škoro, Hrvoje Zekanović, Zlatko Hasanbegović i Nikola Grmoja.

Pa da se recimo pregovara o tome da Zekanović preuzme Ministarstvo useljeništva, Hasanbegović kulturu, a mostovci opet policiju i pravosuđe. Pa da svjedočimo trećem pokušaju koaliranja HDZ-a i Mosta. A tu bi negdje mogla biti i Ruža Tomašić.

Naravno, ovo je pomalo karikaturalan prikaz onoga što bi se moglo dogoditi nakon sljedećih izbora. Puno je tu nepoznanica. Prva su naravno izbori u HDZ-u. Iako se sada čini da je Plenković favorit, izravni izbori za predsjednika HDZ-a uz više kandidata veliki su eksperiment koji bi možda mogao završiti i pobjedom Mire Kovača.

Ako bi se to dogodilo, cijeloj političkoj sceni desno od centra slijedilo bi pretumbavanje i novo miješanje političkih karata. Uloga Škore i njegovog pokreta jako bi se promijenila što bi se moglo odraziti i na njihov izborni rezultat na sljedećim parlamentarnim izborima.

Druga je nepoznanica kako bi na takvu koaliciju reagirali HDZ-ovi prijatelji u Europskoj pučkoj stranci čiji su čelnici jako neskloni suradnji s onima koje oni nazivaju populistima i krajnjim desničarima. A takva se etiketa lijepi uz veliki broj onih koji sebe vide kao značajne igrače u Škorinom pokretu.

Uostalom, ovotjedna suradnja njemačkog CDU-a na lokalnoj razini s krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD) dovela je toga da je stranačka predsjednica iznenada podnijela ostavku, a cijela se stranka našla u prilično kompliciranoj situaciji.

Kako bi europski pučani reagirali da njihova sestrinska stranka u Hrvatskoj koalira s Hasanbegovićem ili sa strankom Ruže Tomašić, nije baš previše teško predvidjeti.

Naravno, veliko je pitanje na što će na kraju sličiti opcija koju HDZ sada vidi kao potencijalno koalicijskog partnera. Prvi problem u okupljanju takozvane desnice bit će firma pod kojom će nastupati.

Škoro će uskoro osnovati stranku i za očekivati je da će pod tom firmom ići na izbore. Uostalom, istraživanja javnog mnijenja Škorinoj stranci daju 16 posto, dok ostali potencijalni partneri, osim Mosta, plešu oko jedan. Međutim, nitko od njih ne bi pristao na to da se na izbornom listiću nalazi samo Škorino ime, a da se njihove stranke ni ne spomenu.

Osim toga, kod slaganja lista koju čini puno sastavnica neminovni su sukobi oko toga tko će biti na mjestu koje je sigurno ili izgledno za ulazak u Sabor. Takve su banalne, a opet neizbježne stvari i dosad priječile da se posvađane desne strančice ujedine i zajedno izađu na parlamentarne izbore.

Usto moguće je da bi i Škoro mogao birati partnere tako da iz cijelog projekta izbaci one za koje bi zaključio da su mu možda previše radikalni.

Pa da oni onda naprave svoju koalicijicu, optuže Škoru za izdaju i pokupe dio glasova desnice. Poznato je i to i da se neki od potencijalnih Škorinih partnera, blago rečeno, međusobno nimalo ne podnose.

Naravno, moguća je i još jedna varijanta. Da oslabljeni HDZ načet aferama i Škorina sklepana koalicija nemaju dovoljno ruku za većinu. I da ni kriv ni dužan SDP zajedno s manjim strančicama, manjincima i s još par padobranaca sastavi Vladu. Bio bi to kontinuitet hrvatske politike. Ishod kakav viđamo od 2000. godine. Koji bi nas - na sreću jednih ili na žalost drugih - lišio političkog spektakla spomenutog na samom početku ovog teksta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.