Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Putevi i stanputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Jedino Živi zid može ugroziti predsjednicu

Ivan Vilibor Sinčić / Snimio Sergej DRECHSLER
Ivan Vilibor Sinčić / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2018. u 17:38 2018-11-26T17:38:33+01:00

Uostalom, Sinčić je prije pet godina bio i najžešći kritičar tadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića. Međutim, tada je HDZ-ova mašina predvođena tadašnjim glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem odradila savršen posao. I na Pantovčak instalirala dotad relativno nepoznatu Grabar-Kitarović. Ako sad Sinčić na isti način počne napadati predsjednicu, ne postoji opcija iz oporbe koja bi mogla iskoristiti ovu priliku

Za godinu dana očekuju nas predsjednički izbori. Prvi favorit i dalje je aktualna šefica države Kolinda Grabar-Kitarović. Istina njoj popularnost i dalje pada kao što se može vidjeti po zadnjim istraživanju javnog mnijenja. Crobarometar kaže da je sada kao pozitivnu doživljava 51 posto građana.

Sličan ishod bio je i par tjedana ranije u istraživanju Cro Demoskopa, na što su reagirali čak i iz njene matične stranke. Naime, HDZ je na svojoj službenoj internet stranici objavio tekst u kojem se među ostalim tvrdi da su jako zabrinuti jer predsjednici pada rejting, a da je do toga došlo jer ona pod utjecajem nekih njenih savjetnika kritizira HDZ-ovu vladu.

U HDZ-u tvrde da su oni i dalje spremni podržati je u njenom sljedećem pokušaju da pobijedi na predsjedničkim izborima. I time dođe u priliku odraditi još jedan petogodišnji mandat na Pantovčaku.

Ovo je upozorenje čini se urodilo plodom jer je Grabar-Kitarović nakon toga prestala napadati Vladu. Štoviše, počela ju je hvaliti. Jer i ona dobro zna da je bez HDZ-a i njegove infrastrukture nemoguća pobjeda na predsjedničkim izborima.

To su uostalom na svojoj koži osjetili i Mate Granić 2000. i Jadranka Kosor 2004. i Andrija Hebrang 2009. Svi su oni bili službeni predsjednički kandidati HDZ-a, ali ih stranka iz raznoraznih razloga nije podržala u punoj mjeri.

Predsjednica je na sve ove probleme odgovorila još jednim odlaskom na važan sportski događaj u kojem se hrvatska reprezentacija bori za važnu međunarodnu titulu.

Nakon svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji sada je na red došlo finale Davis kupa. Još je to jedna prilika za naslikavanje s vrhunskim hrvatskim sportašima.

Bilo kako bilo, Grabar-Kitarović i dalje je glavna favoritkinja za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Nije nemoguće da njen glavni protukandidat postane predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Gotovo je sigurno da će on tijekom kampanje vrlo jasno kritizirati njen petogodišnji mandat.

Naime, ovi bi se predsjednički izbori mogli lako pretvoriti u svojevrsni referendum o aktualnoj predsjednici. Oni koji je vole naravno glasat će za nju, a oni koje ona iritira mogli bi dati glas onome tko će je najbrutalnije napadati. A to će sigurno biti Sinčić.

Čak da nekadašnji premijer Zoran Milanović odluči ući u predsjedničku utrku, ni on se neće moći nositi s onim što će aktualnoj predsjednici prirediti ekipa iz Živog zida.

Uostalom, Sinčić je prije pet godina bio i najžešći kritičar tadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića. Međutim, tada je HDZ-ova mašina predvođena tadašnjim glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem odradila savršen posao.

I na Pantovčak instalirala dotad relativno nepoznatu Grabar-Kitarović. Ako sad Sinčić na isti način počne napadati predsjednicu, ne postoji opcija iz oporbe koja bi mogla iskoristiti ovu priliku.

Tko god bio predsjednički kandidat SDP-a, ako se uopće uspiju dogovoriti oko imena, ne da neće imati iza sebe savršenu političku mašinu kakvu je 2014. ustrojio Brkić, već posvađanu i gotovo uništenu stranku koja mu može bit samo uteg oko političkog vrata. Možda bi se tu u igru mogao uključiti i Božo Petrov, ali to je malo vjerojatno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.