Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Uvodnik

Komentar ZLATKO CRNČEC Divjak bi mogla otići, a HNS ostati u Vladi

Foto Igor Soban/PIXSELL
Foto Igor Soban/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2019. u 15:54 2019-12-05T15:54:06+01:00

U slučaju da Divjak na ovaj ili onaj način prestane biti ministrica Plenković bi si značajno ojačao poziciju kod stranačke desnice jako nezadovoljne činjenicom da je on taj svjetonazorski gledano prevažan resor prepustio mrskim liberalima iz HNS-a

Iako to možda sada to tako ne izgleda pozicija ministrice obrazovanja Blaženke Divjak puno je teža nego to na prvi pogled izgleda. Njena je stranka snažno podržava i isključuje bilo kakvu mogućnost njene smjene.

Kažu da s njom i oni odmah izlaze iz Vlade. Daju joj nepodijeljenu podršku. Međutim, HNS je u vrlo teškoj poziciji. Naime, nakon što je iz stranke nedavno istupio međimurski župan Matija Posavec nestala je čini se zadnja nada da bi narodnjaci na sljedećim parlamentarnim izborima mogli zadržati parlamentarni status.

Sjeverozapadna Hrvatska najjače je uporište narodnjaka od njihovog postanka, a danas je praktički i jedino, što je HNS gotovo pa pretvorilo u regionalnu stranku. Usprkos nekoliko stranačkih raskola – prvi kada je izbačen Radimir Čačić koji je potom osnovao Reformiste, a drugi kada su 2017. ušli u Plenkovićevu Vladu pa su nezadovoljnici osnovali GLAS – ono što propagira HNS nailazilo je i dalje na dobar odjek kod praktičnih i radišnih Varaždinaca i Međimuraca.

Uostalom, na zadnjim lokalnim izborima za poziciju župana Varaždinske županije borili su se Čačić i Predrag Štromar iz HNS-a. Pretjerano šiljenje po ideologijama i ustaške komunističke kontroverze nikad nisu dobro prolazile u tom dijelu Hrvatske. Projekti i praktični političari jesu.

Ako bi se rezultati iz ovogodišnjih europskih izbora preslikali na parlamentarne, HNS bi u trećoj izbornoj jedinici (Varaždin, Međimurje) osvojio dva saborska mandata. Uz to računali su i na to da bi Divjak možda prošla u prvoj (središte Zagreba), pa ako bi se još nešto možda osvojilo u Osijeku HNS bi opet bio u igri za sastavljanje nove Vlade. Međutim, odlazak Posavca, čini se, izazvao je domino efekt u kojem su HNS-ove šanse za zadržavanje parlamentarnog statusa radikalno smanjene.

Naravno, postoji i mogućnost da HNS svojim izlaskom iz Vlade ne dovede do njenog rušenja budući da bi u pomoć mogli priskočiti postojeći i neki novi žetončići zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojima je on izgradio solidnu pričuvu za podršku aktualnoj Vladi. U tom bi slučaju HNS imao nešto manje od godinu dana da iz oporbe pokuša nekako obnoviti svoj imidž narušen spašavanjem Vlade Andreja Plenkovića. Gledano čisto politički, bio bi to možda i najbolji potez koji bi narodnjaci mogli napraviti. Destak mjeseci da se pokuša uvjeriti svoje nekadašnje birače da su u koaliciju s HDZ-om ušli iz najboljih namjera. U čemu bi im mogao pomoći i izbor novog predsjednika stranke.

Međutim, u HNS-u će prije prevladati ona stara narodna – bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Odnosno, bolje još sigurnih godinu dana na vlasti sa svime što uz to ide nego maglovita politička igra u jednogodišnjoj oporbi s vrlo neizvjesnim rezultatom. Među čelnicima najvažnijih državnih tvrtki nalaze se kadrovi HNS-a koji su na njima već skoro sedam godina. Sve tamo od 2012. kada ih je na te pozicije postavila Vlada Zorana Milanovića. I njima se s njih ne odlazi. Pa se na kraju moglo dogoditi da se cijela situacija završi na način da Divjak iz Vlade ode, moguće i sama, a da se time ipak sačuva obraz HNS-a.

Tako da što se tiče HNS-a Plenković u ovom trenutku drži sve adute u svojim rukama. U prilog mu ide činjenica da se Divjak svojim ponašanjem tijekom štrajka prosvjetara zamjerila doslovno svim strujama u HDZ-u što je bilo vidljivo i na ovotjednoj sjednici predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a gdje su Plenković i cijelo vodstvo stranke postigli potpunu suglasnost oko toga da je ministrica pretjerala.

U slučaju da Divjak na ovaj ili onaj način prestane biti ministrica Plenković bi si značajno ojačao poziciju kod stranačke desnice jako nezadovoljne činjenicom da je on taj svjetonazorski gledano prevažan resor prepustio mrskim liberalima iz HNS-a. A još ako bi HNS kojim čudom iz Vlade izašao, a resor prosvjete dobio neki član HDZ-a bio bi to pravi dobitak za predsjednika HDZ-a. Pa još ako se to dogodi prije predsjedničkih izbora tim bolje za aktualno vodstvo HDZ-a. A što se tiče HNS-a njima samo preostaje da pokušaju razgovarati s Divjak kako bi se ova situacija što prije razriješila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.