Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Svejedno je tko će biti guverner HNB-a

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2018. u 20:26 2018-07-11T20:26:16+02:00

Za osobe koje će u sljedećih šest godina donositi odluke vrijedne milijarde i milijarde kuna, a da ih pritom nijedna, ama baš nijedna državna institucija, vezano za njih neće smjeti propitivati. Istina, jednom godišnje Sabor raspravlja o izvješćima HNB-a, ali razvila se polemika čak i oko toga smije li parlament uopće glasovati o tome jesu li mu ona prihvatljiva

Prije nekoliko dana javnost je obaviještena da će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenuti postupak protiv dvojice zastupnika HDZ-a – Franje Lucića i Pere Ćosića.

Kroz njega bi se trebalo utvrditi jesu li njih dvojica prekršila Zakon na način da su primili poklon vrijedniji od 500 kuna ako su putovali na račun Hrvatskog nogometnog saveza. I to je ok. Zastupnici trebaju biti pod povećalom javnosti i davati transparentne odgovore za neke svoje poteze.

I tako će Lucić i Ćosić u predstojećem razdoblju morati doći pred Povjerenstvo i objašnjavati na koji su način išli na put, te je li i za koliko je lipa i kuna, eura i centi taj trošak eventualno premašio 500 kuna. Ali će prije toga, i jedan i drugi ovog petka kao zastupnici HDZ-a morati podići ruku za imenovanje čelnih ljudi HNB-a.

Za osobe koje će u sljedećih šest godina donositi odluke vrijedne milijarde i milijarde kuna, a da ih pritom nijedna, ama baš nijedna državna institucija, vezano za njih neće smjeti propitivati. Istina, jednom godišnje Sabor raspravlja o izvješćima HNB-a, ali razvila se polemika čak i oko toga smije li parlament uopće glasovati o tome jesu li mu ona prihvatljiva.

Ili ih mora tek primiti na znanje. I ne samo to. U središnju banku ne može ući ni Državna revizija kako bi provjerila, ne monetarnu politiku nego ima li možda kakvih nepravilnosti oko nabave wc papira.

Što je najgore, sve ovo gore navedeno nije nikakva hrvatska specifičnost. Neovisnost središnjih banaka i takozvana depolitizacija novca opće je prihvaćena praksa u većini demokratskih zemalja.  

Demokracija je na zapadu u fazi u kojoj država kao takva ima sve manji i manji značaj. Nakon kolapsa komunizma, svih ovih sada već skoro 30 godina trend je na zapadu bio privatizirati i samo privatizirati.

Vlade su izgubile brojne poluge moći i sve se više svode na to kako najbolje redistribuirati novac iz poreza koji su državi udostojile dati velike privatne kompanije. Naravno, nakon što su najveći dio pospremile u porezne oaze. Nakon toga uslijedio je trend davanja neovisnosti središnjim bankama tako da vlade više nemaju nikakav utjecaj ni na monetarnu politiku.

Posebno je tu zanimljivo da je cijeli ovaj proces prolazio i mimo javnosti i mimo politike, ali i i mimo ustavnih stručnjaka. Razgovarajući s jednim profesorom Ustavnog prava koji spremno sudjeluje u svim javnim polemikama oko brojnih nedorečenosti i nelogičnosti hrvatskog Ustava čuo sam da se ni on, a koliko on zna ni itko od njegovih kolega u Hrvatskoj i izvan nje, ne bavi pitanjem uloge središnjih banaka s ustavnog aspekta.

Tako da je odluka o tome tko će biti guverner HNB-a tek nešto što se tiče   odmjeravanja snaga unutar vladajuće stranke i s njom povezanih lobija. A to hoće li guverner biti Vujčić, Martina Dalić ili Pero ili Marko u biti je potpuno svejedno. Jer ionako nitko neće moći kontrolirati što ta osoba radi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka