Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 17° 24° 1
20. travnja 2018.
Komentar Zlatko Crnčec

kolumna SDP opet radi istu grešku

Vojko Obersnel, Davor Bernardić i Željko Jovanović / Foto Roni BRMALJ
Vojko Obersnel, Davor Bernardić i Željko Jovanović / Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2017. u 16:11 2017-01-09T16:11:40+01:00

Međutim, dogodilo se nešto što nitko nije mogao predvidjeti. Naravno, onaj poznati susret Zorana Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga koji su snimili njegovo izlaganje i na kojem je spomenuo vojnog lekara, šaku jada i big shit. I to je okrenulo cijelu kampanju naopako. I SDP je izgubio

Sve od šokantnog izbornog poraza 11. rujna prošle godine SDP se nalazi u stanju nestabilnosti koje prijeti rezultatu stranke na lokalnim izborima u svibnju ove godine. Jedan od glavnih razloga jest taj da ovakav ishod nitko nije očekivao. Sve je naime upućivalo na to da će SDP i njegova narodna koalicija pobijediti na izborima uzimajući u obzir činjenicu da je Hrvatsku godinu dana prije njih vodila dosad najčudnija koalicijska vlada otkad je u Hrvatskoj uspostavljena demokracija. Na njenom je čelu bio čovjek koji ne zna govoriti hrvatski, a njegov je prvi potpredsjednik morao podnijeti ostavku jer su mediji naišli na čudne poslovne veze njegove supruge i prvog lobista MOL-a u Hrvatskoj. Ta je Vlada neslavno, gotovo na komičan način, propala baš kao što je neslavno završio i famozni pokušaj njenog preslagivanja.

Činilo se tada da SDP, nogometnim rječnikom, treba samo utakmicu rutinski privesti kraju i preuzeti vlast koju im HDZ nudi na pladnju. Izgledalo je da je HDZ ponovo ušao u još jednu fazu samouništenja kakvu smo imali priliku vidjeti 2000. i 2009. godine. Sve je – od istraživanja javnog mnijenja pa do mišljenja gotovo svih koji prate politiku u Hrvatskoj – upućivalo na to da će SDP-ova Narodna koalicija pomesti HDZ i njegove partnere. Čak ni činjenica da je HDZ u rekordnom roku i bez ikakvih unutarstranačkih sukoba uspio izabrati novog, pristojnog predsjednika, nije trebala dovesti u pitanje SDP-ovu pobjedu.

Međutim, dogodilo se nešto što nitko nije mogao predvidjeti. Naravno, onaj poznati susret Zorana Milanovića s predstavnicima braniteljskih udruga koji su snimili njegovo izlaganje i na kojem je spomenuo vojnog lekara, šaku jada i big shit. I to je okrenulo cijelu kampanju naopako. I SDP je izgubio.

A zapravo se dogodilo to da je Milanović neuspješno odradio ono što je itekako uspješno napravio na parlamentarnim izborima 2015. godine. Čak i trodnevni trgovinski rat sa Srbijom nije među SDP-ovim tradicionalnim biračima doživljen kao nešto pretjerano sablažnjivo. Međutim, kada se ponovo odigralo na istu kartu, Milanović se našao u svojevrsnom procjepu pa je dobar dio ovih ostao kod kuće zajedno s dijelom Srba koji glasuju za SDP, a također im nije najbolje sjela ova hrvatsko-srpska svađa. I to je glavni razlog poraza SDP-a na izborima 11. rujna prošle godine koji je, istina, bio puno manji nego što to sada ističu Milanovićevi protivnici u stranci. Izgubili su zato što je, nogometnim rječnikom rečeno, jedna njihova lopta završila u stativi umjesto u mreži.

Međutim, to se moglo izbjeći da se stranka u četiri godine, koliko je bila na vlasti, jasno i precizno odredila oko cijele ove svjetonazorske problematike vezano za odnos sa Srbijom, ali i za činjenicu da SDP zaista jest stranka sljednica nekadašnjeg SKH-a. Ne može se naprosto jednog dana slaviti Tita i njegovu verziju antifašizma, a drugog se upuštati u pravi mali verbalni rat sa službenim Beogradom. Ili možda i može, ali to treba onda znati objasniti svojim biračima. A kako stvari stoje, ni novo vodstvo SDP-a ne namjerava poraditi na ovom području. Što pak znači da bi ishod izbora 2020. mogao biti isti kao onaj 2016. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova