Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
22. rujna 2019.
PUTEVI I STRANPUTICE Zlatka CRNČECA

kolumna Rat oko SOA-e sramoti Hrvatsku

Rat oko SOA-e  sramoti Hrvatsku
Rat oko SOA-e sramoti Hrvatsku
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2016. u 19:21 2016-05-09T19:21:19+02:00

Premijer Tihomir Orešković rekao je u razgovoru za jedne dnevne novine da je novi šef SOA-e Daniel Markić »dobio podršku od američkog i kanadskog veleposlanika«, a za druge da ovaj osim veloposlaničke »ima potporu i stranih tajnih službi«. Otkud premijeru ova strogo povjerljiva informacija da Markićevo imenovanje podržavaju neke strane obavještajne službe? Je li se možda osobno susreo sa zagrebačkim rezidentom neke od njih kojom mu je prilikom ovaj prenio svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Markićem? I gdje se susreo s njim? Je li se to možda dogodilo pod okriljem noći u kakvom zagrebačkom parku ili u nekom mračnom haustoru? Možda u zgradi Vlade?

Ili su mu to prenijeli osobno Lozančić ili Markić, što bi pak značilo da je predsjednica napola u pravu kada je zatražila smjenu prvog. I da je HDZ u pravu kada se protivio imenovanju drugog. Jer koristiti argument da strane obavještajne službe žele da baš ti budeš imenovan, prvi je razlog da ne budeš.

Naravno, sve ovo gore navedno gotovo se sigurno nije dogodilo. Niti se Orešković nalazio po haustorima sa stranim obavještajcima niti su Lozančić i Markić kao krunski argument navodili da strane službe žele njihov ostanak, odnosno imenovanje.

Oreškovićeva izjava s početka teksta samo je odraz kako njegovog potpunog političkog nesnalaženja tako, možda još i više, potpunog kaosa kojeg je vladajuća većina u samo nekoliko mjeseci napravila u sigurnosnom sustavu. Najveću odgovornost definitivno snosi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije tri mjeseca zatražila Lozančićevu smjenu jer je ovaj navodno nije obavijestio da je bila u društvu ljudi iz krim miljea, a koji su na mjerama SOA-e. Potom je javno ponizila premijera poslavši priopćenje da Lozančić više ne uživa njeno povjerenje samo koju minutu nakon što je Orešković dovršio konferenciju za novinare na kojoj je govorio o tome da će pozicija čelnog čovjeka SOA-e tek biti predmet daljnjih razgovora njega i predsjednice. U tom su trenutku u HDZ-u, vodstvo te stranke u toj je fazi bilo u jako dobrim odnosima s Pantovčakom, započeli s medijskim pritiskom na Oreškovića da potvrdi Lozančićevu smjenu. Međutim, nakon dva mjeseca medijskog presinga na premijera da podrži predsjednicu ova se odjednom dogovorila sa šefom Vlade, ali sada oko rješenja koje je protivno volji HDZ-a. Pa je uslijedio novi cirkus koji traje do danas, a čiji je vrhunac izajava Grabar Kitarović da je Lozančić bio »Milanovićev privatni obavještajac«. Pa će sada politika SOA-u razvlačiti u Saboru na istražnom povjerenstvu. Štogog tko mislio o Vladi Zorana Milanovića za njenog je mandata u vezi sa sigurnosnim sustavom nije bilo večih afera.

Pola je milijuna izbjeglica prošlo kroz Hrvatsku, a da ih nitko nije vidio. Nije bilo nikakvog terorizma iako je Hrvatska članica NATO pakta. A nije bilo ni afera kakvu je prije nekoliko mjeseci proizvela šefica države. Kao ni javnog medijskog silovanja ministra policije, kakvo je provodio HDZ, da smijeni ljude od kojih su neki, istina, definitivno kadrovi SDP-a, ali način na koji se to radilo samo je potvrdio dojam da je ovladavanje represivnim aparatom jedan od prioriteta najjače vladajuće stranke. Sve ovo što se događa nažalost više sliči načinu kako se sigurnosni sustav vodi u nekoj tiraniji, a ne u zemlji članici EU. Sramota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.