Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Plenković presporo reagirao na grupu Borg

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2018. u 21:31 2018-05-16T21:31:17+02:00

Da je možda smijenio Dalić prije mjesec i nešto više dana kada je odlazio Ramljak, politička bi šteta postojala, ali bi bila ipak manja nego što je ona danas

Nije baš do kraja jasno zbog čega  Plenković nije reagirao na vrijeme na činjenicu da su isti ljudi pisali lex Agrokor, birali stranog konzultanta i onda počeli raditi za njega. Jer jasno je da je znao što se događa.

Prvi su put već u studenom prošle godine svi koje je zanimao proces restrukturiranja Agrokora mogli saznati da su neki od domaćih konzultanata kao podizvođači radili za glavnog savjetnika AlixPartners.

Tu je informaciju u redovnom izvješću objavio sam tadašnji izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Dio medija bavio se time, ali samo dio. Vladi prijateljski mediji tu su priču naprosto ignorirali. Možda je to potaknulo premijera da je ignorira i on. I da se pravi da se ništa čudno ne događa.

Dakle već je tada znao, a bilo je to u vrijeme u koje je mogao intervenirati bez praktički ikakve političke štete za sebe osobno, Vladu, i naravno, što je također jako važno, za stranku čiji je predsjednik.

Jer tada bi njegove akcije, a to je u politici izuzetno važno, išle ne samo ispred događaja, nego bi ih i kreirale. Sve što je napravio kasnije – i odlazak Ante Ramljaka i ostavka Martine Dalić – bilo je samo kaskanje za događajima. On igru nije vodio niti je njome dominirao, već je samo bio prinuđen odgovarati na ono što se događalo i vući iznuđene poteze.

Da je možda smijenio Dalić prije mjesec i nešto više dana kada je odlazio Ramljak, politička bi šteta postojala, ali bi bila ipak manja nego što je ona danas. Čak ni prvih nekoliko dana po objavljivanju mailova koji su je na kraju srušili Plenković je ne samo branio potpredsjednicu Vlade, nego ju je demonstrativno postavio pored sebe dok je davao izjave da ona ima njegovu punu podršku.

Da su u HDZ-u zbog svega toga ljuti, potpuno je razumljivo. Plenković je prije godinu i pol dana za potpredsjednicu Vlade doveo osobu koja ne samo da nema nikakvu povezanost sa strankom, već ju je prije četiri godine javno i demonstrativno napustila, a potom na parlamentarnim izborima 2015. simbolično, ali znakovite donirala stranku Pametno.

Potom je 2016. ipak osvanula u Vladi i automatski postala cilj napada da je u sukobu interesa jer se kao šefica resora gospodarstva bavi privatizacijom Ine, tvrtke u kojoj je njen suprug član uprave. I da bi sada bila u središtu afere za koju će HDZ biti smatran odgovornim, iako sa cijelom pričom ima malo ili nikakve veze.

Naravno, koliko god u HDZ-u bili ljuti na Plenkovića – zbog toga što je cijeli osjetljiv i potencijalno politički toksičan posao povjerio Dalić bez da ju je na bilo koji način kontrolirao – bilo kakav unutarstranački napad na njega u ovom je trenutku nemoguć.

HDZ je na vlasti i nema šanse da bi ova stranka rušeći ili napadajući vlastitog premijera destabilizirala Vladu. Nakon što su 2016. srušili vlastitu Vladu, nemoguće je da bi ponovo napravili nešto tako pogubno.

Tim više što je Plenkovićev krimen samo nereagiranje, a ne i nekakva izravna umiješanost u bilo kakve sumnjive radnje. Naravno, ponašanje HDZ-a moglo bi se promijeniti ako se pojave nekakvi novi mailovi koji bi pokazali da je premijer imao potpun uvid u ono što su radili famozni domaći konzultanti.

Naravno i činjenica, barem on to tako tvrdi, da nije imao saznanja o tome što se događa sa savjetnicima, iako je njihov angažman javna stvar još od studenog prošle godine, nije baš pohvalna za nekoga tko ima ambicije voditi zemlju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.